Obrenovac, 27.01.2020

PARAFIRAN SPORAZUM FRONTEKSA I MUP-a


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.09.2018.
EU stiže na granice Srbije, veća bezbednost građana!

Foto:PAP/Jakub Kamiński
Evropski komesar za migracije, unutrašnja pitanja i građanstvo, Dimitris Avramopulos i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović parafirali su sporazum između Srbije i EU o akcijama koje sprovodi evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

Avramopulos je rekao da će to omogućiti da Fronteks u saradnji sa MUP- om Srbije sprovodi granične provere migranata i time se povećati veća bezbednost spoljnih granica EU.

Stefanović je rekao da je za Srbiju važno da građani budu bezbedni i podsetio da se EU 2015. godine, kada je nastupila migrantska kriza, EU ponela prema Srbiji kao prema državi članici.

Avramopulos kaže da će statusni sporazum između EU i Srbije o aktivnostima Fronteks, koji je parafiran, omogućiti angažovanje timova Evropske granične i obalske agencije u Srbiji i kontrolisanje granica na graničnim prelazima zajedno sa pripadnicima srpske granične policije.

"Realno, to će doprineti boljoj bezbednosti na spoljnim granicama EU i omogućiti bolje upravljanje ilegalnim migracijama", rekao je Avramopulos.

Ovaj sporazum, dodaje, predstavlja još jednu prekretnicu u uspešnoj saradnji EU sa Srbijom po pitanju upravljanja granicama.

On je rekao da sporazum sa Srbijom sledi nakon parafiranja sličnih sporazuma sa Albanijom i Makedonijom te da su u toku pregovori o zaključenju sporazuma sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

"Svi ti sporazumi se zasnivaju na istom osnovnom principu, uvek u dogovoru dveju strana i uz poštovanje specifičnog konteksta svake zemlje. Da budem jasan: ovi timovi će podržati, a ne preuzeti dužnosti i nadležnosti nacionalnih graničnih službi", istakao je Avramopulos.

On je ocenio da je Srbija ključni partner za EU i da je saradnja u domenu bezbednosti neophodna, ne samo zbog bezbednosti granica već i šire.

"Upravo sada se vode pregovori o tome da što pre angažujemo oficira za vezu Evropola u Srbiji. Bliža saradnja sa Evropolom je presudna kako bismo mogli zajedno da rešavamo najrazličitije bezbednosne izazove, od krijumčarenja migranata preko visokotehnološkog i organizovanog kriminala do trgovine oružjem i terorizma", rekao je Avramopulos. Prema njegovim rečima, mora da se unapredi saradnja na suzbijanju terorizma i radikalizacije u Srbiji kao i sa svim partnerima sa Zapadnog Balkana.

"Trenutno se pripremamo za pokretanje Zajedničkog akcionog plana sa Zapadnim Balkanom o suzbijanju terorizma na predstojećem sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova u Tirani", naveo je on.

Kada se šire posmatraju migracioni i bezbednosni izazov, važno je, ističe Avramopulos, nastaviti zajednički rad i pronaći zajednička rešenja, naročito u pogledu praćenja i razmene informacija.

Evropski komesar je istakao da je Srbija imala važnu ulogu u protekle tri godine i doprinosila zajedničkom, evropskom pristupu upravljanju migracijama i zaustavljanju ilegalnih kretanja duž zapadnobalkanske rute.

"Želim da pohvalim Srbiju za to. Do sada sam imao odličnu saradnju sa vlastima u Srbiji. Kada je reč o migracijama i upravljanju granicama, najveći izazov je smanjiti neregularne migracije i krijumčarenje migranata. Znam da je Srbija ulagala velike napore, ali je potrebno učiniti više. Saradnja sa susednim zemljama je izuzetno važna, ne samo po pitanju upravljanja granicama već i po pitanju readmisije", naveo je on.

Drugi važan element, kako kaže, u smanjenju ilegalnih prelazaka granice jeste potreba daljeg usaglašavanja vizne politike Srbije sa politikom EU.

"Jako je važno da Srbija ne odobrava bezvizni režim trećim zemljama za koje se smatra da predstavljaju migracioni i bezbednosni rizik po sve nas. Evropska komisija će podneti izveštaj do kraja godine o trenutnoj situaciji i napretku svih zemalja u bezviznom režimu u tom pogledu, uključujući i Srbiju", rekao je Avramopulos.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE