Obrenovac, 16.01.2019

KO ĆE BITI GRADONAČELNIK BEOGRADA?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 23.03.2018.
U igri su ovih 5 kandidata...

Foto:RAS/RAS Srbija,G.Srdanov,RAS Srbija,O.Bunić,Promo,V.Lalić,P.Dimitrijević
Siniša Mali, Zoran Radojičić, Irena Vujović, možda Aleksandar Antić, ili neko sasvim peti? Ko će od njih u naredne četiri godine voditi Beograd, “pitanje je od milion dolara”, a na odgovor ćemo, po svoj prilici, čekati do kraja aprila.

Vučić je odmah posle objavljivanja da su osvojili apsolutnu većinu rekao da od proglašenja izbornih rezultata traje rok od 15 dana za konstituisanje Skupštine Beograda, a zatim i 30 za izbor gradonačelnika.

- Sve zajedno znači da će se gradonačelnik znati za 47 do 52 dana - najavio je Vučić.

Rok se već zna, a donekle se znaju i imena onih koji slove za glavne favorite. Na spisku je pored Radojičića, Malog, Vujovića i Vesića, i kandidat SPS-a i ministar energetike Aleksandar Antić, mada je šef SPS Ivica Dačić juče rekao da neće biti socijalista.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da će se ove karte mešati još dugo, do zakonskih granica.

- Pre toga će se ući u razgovore sa SPS, i onda sledi odluka o tome ko će biti gradonačelnik. A konačan odabir zavisiće od nekoliko stvari, a prva je unutarstranačka dinamika, jer SNS kao i svaka stranka ima unutar sebe različite stavove i poglede. Takođe, biće povezan i sa eventualnim promenama u Vladi, pa možda neko ko bude viđen za gradonačelnika postane deo Nemanjine 11 - napominje Klačar.

Odluka o gradonačelniku, ocenjuje on, deo je paketa šire strategije SNS za ovu godinu.

- Najveći deo strategije tiče se rešenja za Kosovo i Metohiju, ali i reforme Ustava, pa i koraka ka integraciji u EU. Ozbiljna stranka neće sve ove pojave gledati odvojeno. Izvesno je, međutim, da će gradonačelnik biti neko ko je na ovaj ili onaj način blizak stranci. Bilo bi iznenađenje da bude neko od isturenih, jer su na listi ljudi koji imaju ozbiljne karijere u prvom planu - zaključuje Klačara.

Pet kandidata za gradonačelnika

Siniša Mali

Među članovima SNS, ali i koalicionim partnerima naprednjaka, Siniša Mali slovi za glavnog favorita za gradonačelnika i mahom prognoziraju da će nastaviti mandat.

Poznato je da lider SNS Aleksandar Vučić pruža veliku podršku Malom, i da ga smatra velikim finansijskim stručnjakom, što sve ide u prilog tezi da bi mogao da ostane u istoj fotelji. Istina, Vučić je prošle godine reka da će Mali podneti ostavku zbog pritiska oko rušenja Savamale, ali se to nije desilo, a Mali je to objasnio izjavom da će “ostavku poneti samo u slučaju prevremenih izbora”.

Zoran Radojičić

Činjenica da je bio prvi na listi za odbornike Skupštine grada Beograda, Zorana Radojičića kandiduje za gradonačelnika.

U izjavama za medije uvek je govorio da je spreman za taj izazov. Ali, s obzirom na to da je priznat stručnjak i da je ostvario odlične rezultate vodeći kliniku u Tiršovoj, velika je nepoznanica da li će se unutar SNS odlučiti da Radojičić ipak beli mantil zameni za fotelju.

Irena Vujović

Aktuelna predsednica opštine Savski venac je, pored Siniše Malog, glavni pik za prvog čoveka prestonice. U stranci je od osnivanja, a ima i veliku podršku lidera Aleksandra Vučića.

Pre vođenja Savskog venca bila je pomoćnik gradonačelnika Beograda, što znači da je upućena u funkcionisanje prestonice. U Srbiji je već žena na čelu Narodne banke Srbije - Jorgovanka Tabaković, Vladu vodi još jedna dama - Ana Brnabić, a funkcija gradonačelnika bi mogla da bude treća u nizu.

Aleksandar Antić

Nezvanično se može čuti i da bi ministar energetike i potpredsednik SPS Aleksandar Antić mogao da preuzme mesto gradonačelnika od naprednjaka.

Antić je bio predsednik Skupštine grada, a šanse da nadogradi biografiju i da postane gradonačelnik su ipak male. Jer, SNS je osvojila apsolutnu većinu, može samo da vlada i unutar stranke očekuju i da iz redova stranke, ili sa liste, potekne gradonačelnik.

Goran Vesić

Menadžer grada Beograda Goran Vesić je takođe među kandidatima koji se spominju za budućeg prvog čoveka prestonice, a na toj funkciji su ga videli i analitičari s obzirom na to da je rame uz rame sa Sinišom Malim neumorno predstavljao rezultate gradske vlasti.

Spekulacije su se pojačale kada su na društvenim mrežama osvanule i njegove sponzorisane strane. Jedno je sigurno, i u DS i u SNS komentarišu da se Vesiću ne može osporiti da je odličan operativac, te se može zaključiti da ga upravo to preporučuje za fotelju gradonačelnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE