Obrenovac, 08.08.2020

LAVROV SE SASTAO SA DAČIĆEM


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 23.09.2018.
Ruski šef diplomatije podržao dijalog Beograda i Prištine

Foto:Beta/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije/Borislav Zdrinja




Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštovanja Rezulucije 1244 Saveta bezbednosti UN, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov posle susreta sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, navodi se u saopštenju kabineta srpskog šefa diplomatije.

Lavrov je ponovio da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije, uprkos konstruktivnom stavu Beograda, naglasivši da EU mora da utiče na Kosovo.

Dačić je informisao ruskog kolegu o toku dijaloga Beograda i Prištine i ponovio stav Beograda da bez Ruske Federacije ne može biti dugoročnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Dvojica ministara zaključili su da bi uspešno i održivo okončanje dijaloga Beograda i Prištine učvrstilo stabilnost regiona.Šefovi diplomatija Srbije i Rusije Dačić i Lavrov ocenili su da nivo poverenja i visoka dinamika rusko-srpskih kontakata pokazuju da se odnosi dve zemlje kontinuirano i produktivno razvijaju ocenivši da su ti odnosi dostigli nivo strateškog partnerstva.

Lavov je preneo Dačiću da Moskva snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH. On je istakao da je Rusija uvek imala konstruktivnu saradnju s EU i SAD u vezi s pitanjima na Balkanu, i da ne vidi razlog da se tako ne nastavi, a ne da se samo jedna od tih strana meša u rešavanje pitanja u regionu.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE