Obrenovac, 14.07.2020

ŠESNAESTI PROTEST '1 OD 5 MILIONA'


Izvor: Beta/N1,Lokalne novine | Obrenovac, 24.03.2019.
'Dnevnik' ispred RTS-a i podrška štrajkačima ispred VKS

Foto:N1
U Beogradu je pod nazivom "Isti zahtevi - nema povlačenja" sinoć održan 16. građanski protest "Jedan od pet miliona". Posle obraćanja Branislava Lečića i Sreta Malinovića, učesnici protesta otišli su do zgrade RTS-a gde je izveden "Dnevnik slobodne Srbije". Protest se završio ispred VKS gde je pružena podrška građanima zaduženim u švajcarskim francima.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne damo Kalemegdan", "Ne dozvoli da strah bude profesija", "Šojiću, sidji sa belu ladju - Grocka", "Reci ne čiki sa sendvičima" i "Pričaju nam da je bolje, a u Pošti nikad gore".

Okupljenim građanima su se na platou obratili glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić i general u penziji i član Demokratske stranke Sreto Malinović. Iako je bio najavljen, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović nije govorio na protestu. Prema saznanjima beogradskih medija, on nije želeo da govori na 20. godišnjicu NATO bombardovanja, kako to vlast ne bi zloupotrebila.

Lečić je poručio vlastima da će se cela Srbija okupiti u 13. aprila u Beogradu, ukoliko do tada ne budu ispunjeni zahtevi protesta: da predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednica Skupštine Maja Gojković podnesu ostavke, da čelni ljudi RTS-a i članovi REM-a podnesu ostavke, i da se obezbede uslovi za održavanje poštenih izbora u roku od šest do devet meseci.

Potom su se građani u protestnoj šetnji uputili ka zgradi RTS-a gde se održava performans "Dnevnik slobodne Srbije" koji je vodio advokat Vladimir Gajić.

Okupljenima su se u "Dnevniku" obratiti mladići Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković, koji su bili privedeni tokom prošlonedeljnih protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a.

Ulaz u zgradu RTS-a iz Takovske ulice bio je ograđen trakom, kao i stepenište koje vodi ka ulazu iz Aberdareve ulice.

Nakon završetka "Dnevnika slobodne Srbije" učesnici protesta su se uputili do zgrade Vrhovnog kasacionog suda kako bi podržali građane zadužene u švajcarskim francima koji štrajkuju glađu ispred te institucije.

Građani iz Udruženja građana zaduženih u švajcarskim francima CHF Srbija ispred Vrhovnog kasacionog suda u suzama su dočekali protestnu kolonu.

Kažu da takvu podršku nisu očekivali, ali poručuju i da su svi oni zajedno žrtve istog sistema.  

U ime štrajkača građanima je zahvalila Jelena Pavlović koja je poručila da "neće odustati od štrajka dok Srbija ne postane pravna država".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE