´╗┐ KUBUROVI─ćEVA SA ODBOROM BUNDESTAGA

Obrenovac, 22.08.2018

KUBUROVI─ćEVA SA ODBOROM BUNDESTAGA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.05.2018.
Razgovorala sa Sarazinom o Poglavlju 23 i izmenama Ustava

Foto:Ministarstvo pravde Srbije


´╗┐

Ministarka pravde Nela Kuburovi─ç sastala se sa delegacijom Odbora nema─Źkog Bundestaga za odnose za EU s Manuelom Sarazinom na ─Źelu, s kojim je razgovarala o sprovo─Ĺenju akcionog plana za Poglavlje 23 i predstoje─çim izmenama Ustava u oblasti pravosu─Ĺa.

Sarazin je rekao da Ministarstvo pravde ima va┼żnu ulogu u celom procesu pridru┼żivanja EU, naro─Źito uzimaju─çi u obzir slo┼żenost Poglavlja 23, a ministarka je navela da je Nema─Źka veliki partner Srbije i da pru┼ża zna─Źajnu podršku Ministarstvu pravde kroz projekte koji su pomogli sprovo─Ĺenju Akcionog plana za Poglavlje 23 i unapre─Ĺenje vladavine prava.

Ona je ukazala da je jedan od tih projekata, sproveden sa GIZ-om, pru┼żio zna─Źajan doprinos unapre─Ĺenju rada javnih izvršitelja i izradi novog Zakona o izvršenju i obezbe─Ĺenju, ─Źija je primena omogu─çila rešavanje gotovo milion i po starih predmeta, kao i uvo─Ĺenje javnobele┼żni─Źke profesije u pravni sistem Srbije.

Kuburovi─ç je dodala da uskoro po─Źinje sprovo─Ĺenje i novog GIZ-ovog projekta koji je usmeren na unapre─Ĺenje upravnog sudstva, a koji treba da omogu─çi br┼że i kra─çe administrativne postupke.

Sagovornici su se slo┼żili da Ministarstvo pravde ima veliku ulogu u okviru Poglavlja 23, ali da, u sprovo─Ĺenju Akcionog plana, pored Ministarstva pravde, u─Źestvuje još 50 institucija.

Na sastanku je, tako─Ĺe, bilo re─Źi i o izmenama Ustava u oblasti pravosu─Ĺa, pri ─Źemu je Kuburovi─ç podsetila da je Nacrt izmena prosle─Ĺen Venecijanskoj komisiji i da ─çe Srbija poštovati mišljenje te institucije i uskladiti nacrt sa njenim preporukama.

Ministarka je naglasila je da je još jedana od prioriteta Ministarstva pravde unapre─Ĺenje efikasnosti pravosu─Ĺa u cilju skra─çenja trajanja sudskih postupaka i dodala da je Evropska komisija u poslednjem izveštaju konstatovala napredak u borbi protiv korupcije, uzimaju─çi u obzir nove zakonske odredbe.

Ona je, tako─Ĺe, podsetila da je od 1. marta po─Źelo sprovo─Ĺenje novog Zakona o organizaciji i nadle┼żnosti dr┼żavnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, navode─çi da ─çe uskoro pred narodnim poslanicima biti predlozi zakona o lobiranju i Agenciji za borbu protiv korupcije.

Na sastanku je konstatovano i da je Nema─Źka veliki partner Srbije, koji joj pru┼ża podršku ne samo u procesu evrointegracija, ve─ç i u svim drugim reformskim procesima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE