Obrenovac, 24.09.2020

STEFANOVIĆ: Ne očekujem prijem Kosova u Interpol


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.10.2018.
To bi predstavljalo politizaciju profesionalne organizacije kakva je Interpol, smatra ministar unutrašnjih poslova

Foto:Marina Lopičić
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ne očekuje prijem tzv. "Kosova" u Interpol ni ove godine, te ukazuje da bi, inače, to predstavljalo politizaciju profesionalne organizacije kakva je Interpol.

Ministar Stefanović je podsetio da je Interpol na prošlogodišnjem zasedanju usvojio Rezoluciju koja propisuje da zemlje koje traže prijem u Interpol moraju biti članica UN ili imati status posmatrača u UN, a tzv. "Kosovo" nije ni jedno ni drugo".

"Ne mogu ni da zamislim da bi ugledna i profesionalna policijska organizacija kakva je Interpol pogazila sopstvenu Rezoluciju i zato ne očekujem da će tzv. "Kosovo" biti primljeno u članstvo", naveo je Stefanović u izjavi za javnost.

On je istakao i da se nada da države članice Interpola neće kršiti međunarodno pravo, niti dozvoliti politizaciju ove policijske organizacije.

"Osim što bi prijem tzv. "Kosova" predstavljao najgrublje kršenje međunarodnog prava, ne treba ni da podsećamo na opštepoznatu činjenicu da samoproglašene prištinske institucije nisu u stanju da osiguraju ni minimum bezbednosti za građane koji žive u našoj južnoj pokrajini. Potpuni je apsurd da ljudi koji su sami na Interpolovim poternicama zbog najtežih krivičnih dela sada žele da odlučuju o tome ko treba da im se pridruži na toj listi, ali ne na osnovu pravno utemeljenih argumenata, već u montiranim procesima čiji je scenario unapred poznat", rekao je Stefanović.

Kako je naglasio, nesumnjivo je da bi bivšim pripadnicima terorističke organizacije OVK prijem tzv. "Kosova" u Interpol služio za revanšizam prema srpskom stanovništvu, pre svega prema pripadnicima policije i vojske koji su branili narod u južnoj srpskoj pokrajini.

"Oni taj prijem svakako ne žele zbog borbe protiv kriminala. Činjenica da već postojeće kanale komunikacije putem UNMIK-a sa Interpolom apsolutno ne koriste i da nemaju nikakvu razmenu informacija, jasno govori da im policijska saradnja nije cilj. Zato ne očekujem da će članice Interpola podržati zahtev tzv. "Kosova" i dozvoliti politizaciju ove profesionalne organizacije", zaključio je ministar Stefanović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE