Obrenovac, 01.04.2020

AKO BI BEOGRAD ZVANIČNO ZATRAŽIO...


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.12.2018.
Rusija spremna da se uključi u pregovore o Kosovu

Foto:Pixabay
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je Rusija spremna da se uključi u pregovore oko statusa Kosova, ako bi se SAD direktno uključile u taj proces i ako bi Beograd to zvanično zatražio od Moskve.

Popović je, nakon sastanaka sa ruskim zvaničnicima iz Vlade Ruske Federacije i Saveta Federacije Rusije, ocenio da su jednostrani potezi Prištine, kao što je uvođenje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i usvajanje zakona o formiranju takozvane vojske Kosova, pokazali da EU "nema snagu da pruži garancije da će dogovori postignuti između Beograda i Prištine biti poštovani".

- Ovim potezima Prištine, i izostankom reakcije EU, sahranjen je Briselski sporazum. Sada nam je potreban novi format dijaloga Beograda i Prištine koji bi, umesto pod pokroviteljstvom EU, trebalo da bude vođen u okviru UN, uz posredovanje SAD, Rusije i Kine - istakao je on.

Popović je naglasio da se Rusija snažno zalaže za primenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja Kosovo tretira kao sastavni i neotuđivi deo Srbije.

- Rusija će nastaviti da pruža principijelnu podršku očuvanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova - rekao je on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE