Obrenovac, 28.01.2020

SAGLASNI PO PITANJU RECIPROČNIH MERA


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 25.11.2018.
Brnabićeva i Zvizdić o zajedničkom delovanju protiv taksi Prištine

Foto:Shutterstock
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je telefonom sa Denisom Zvizdićem, predsedavajućim Savetu ministara BiH o situaciji na KiM, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabićeva i Zvizdić su se slaglasili da ni Srbija ni BiH neće za sada uvoditi recipročne mere i da neće potezati ishitrene poteze prema Prištini, ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji.

Dvoje zvaničnika su se složili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region, proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta.

"Srbija i BiH ostaće privrženi evropskim vrednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, pre svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Cefta sporazumu i pozvaće ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje članice EU, kao i Unmik da reaguju i utiču da se takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH ukinu", navodi se u saopštenju.

Njih dvoje su se saglasili da je region pre uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa krenuo u pravom smeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u poslednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama.

U saopštenju se navodi da je posebno zabrinjavajuća i za BiH i za Srbiju činjenica da ovakvo ponašanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvođenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti daljem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu.

Brnabićeva i Zvizdić su se dogovorili da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa EU i UN na rešavanju ovog, za region, gorućeg pitanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE