Obrenovac, 10.04.2020

Srbija do kraja godine otvara tri nova poglavlja?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 26.08.2018.
Joksimović poručuje: Od nemogućih opcija došli smo do toga da imamo veći kredibilitet u EU

Foto:Printscreen
Ministarka za evropske integracije i članica Predsedništva SNS Jadranka Joksimović kaže da ne spori pravo opozicije na drugačije mišljenje, ali i da očekuje da umesto neargumentovanih i politikantskih kritika ponude kredibilno rešenje za Kosovo.

U intervjuu za Politiku, ona kaže i da je problem političkog života Srbije u nespremnosti aktuelne opozicije da učestvuje u kreiraju nacionalnog jedinstva, navodeći da se sve uspešne države i narodi dogovaraju i time podižu svoj kredibilitet i svoj kapacitet za ostvarivanje najvažnijih ciljeva društva.

- Bezidejnost, ideološka konfuzija i već dokazana politička drenovina najbolje se vide kroz huku optužbi, anatema, pisama i brige za celovitost tzv. Kosova, s jedne strane, i obožavanje zamrznutog konflikta kao svemoćne političke ponude s druge strane - navodi Joksimović.

Kaže i da su svi oni imali svoje političko vreme i prostor da sprovedu svoje planove, te konstatuje da su neki od poteza aktuelnih kritizera dodatno slabili naše pozicije po pitanju Kosova.

- Vučić sa punim pravom i uz puni legitimitet traži nove mogućnosti, a u skladu sa promenjenim međunarodnim okolnostima, u skladu sa tendencijama koje u demografskom, ekonomskom, pa i kulturnom obrascu postoje. Onaj ko to ne razume i ne vidi, teško da može da pledira da vodi Srbiju u bolju budućnost - primećuje Joksimović.

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ministarka kaže da je Srbija iz situacije nemogućih i blokiranih opcija razumevanja za svoju poziciju kod većine zemalja EU, ali i nekih značajnih globalnih partnera, došla do toga da danas ima veći kredibilitet, utemeljen na jasnim međunarodnopravnim, ali i politički održivim rešenjima.

Ona ponavlja da proces dijaloga i nalaženja rešenja za KiM nije naša obaveza zbog evropskih integracija, te ističe da Beograd s punim pravom očekuje da EU potcrta obavezu sprovođenja do sada dogovorenog, pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Uspeh evropskih intergacija, tvrdi, zavisi od nas i naše volje, ali i od članica EU koje prate svoje interese, koji nisu uvek ni jednoobrazni, a ni podstičući za Srbiju.

- Sama činjenica da otvaramo poglavlja dokaz je da je u Briselu prihvaćeno da postoji kontinuiran napredak u našim reformama i uvođenju novih standarda. Posla ima napretek, ali kad imate posla, imate i volje, a kad imate volje imaćete i rezultat - uverena je Joksimović.

Očekuje da tokom šestomesečnog predsedavanja Austrije Savetom EU proces pristupanja bude nastavljen, "ako ne intenzivnijom, onda dinamikom koja je do sad postojala", a za koju kaže da je solidna.

Navodi da postoje realni uslovi da do kraja godine Srbija otvoritri poglavlja koja su tehnički spremna, 9 finansijske usluge, 17 ekonomska i monetarna unija i 18 statistika, te dodaje da se radi i na drugim pregovaračkim poglavljima.

Upitana da oceni odnose u vladajućoj koaliciji, kaže da su SPS i ostale partije koje su deo vladajuće većine prihvatile plan i program SNS.

A govoreći o Ivici Dačiću, koji je nedavno izjavio da deo SNS radi na rušenju Vučića, Joksimović kaže da joj je drago ako Dačić iskreno podržava Vučića ne samo kao predsednika Srbije već i kao predsednika stranke, jer to, primećuje, znači da je "ovog puta iskren koalicioni partner".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE