Obrenovac, 27.01.2020

Lazanski: Srbija može da se naoružava KOLIKO GOD HOĆE, to je naše pravo!


Izvor: Srbija Danas,Lokalne novine | Obrenovac, 26.09.2018.
Novac uložen u vojni budžet nije bačen, tvrdi voljnopolitički komentator

Foto:Peđa Milosavljević
Vojnom saradnjom Srbije sa Kinom pravi se diverzifikacija u pogledu opremanja oružanih snaga, što još jednom potvrđuje našu vojnu neutralnost, kaže vojnopolitički komentator dnevnog lista “Politika” Miroslav Lazanski.

Dodaje da je suvereno pravo svake zemlje da se naoružava koliko i kako hoće, pa tako Srbija razvija svoje borbene kapacitete za odbranu, ne za agresiju, i u skladu sa svojim ekonomskim mogućnostima.

- Ne znam zašto bi ovo neko smatrao pretnjom - zapitao je Lazanski.

Ocenjuje da priča o naoružavanju Republike Srpske ima veze sa predstojećim izborima. Podseća da RS nema oružane snage, iako po izvornom Dejtonu ima pravo na njih. Kroz detronizaciju Dejtona, ipak, Republici Srpskoj oduzeto je preko 80 ingerencija, pa i pravo na vojsku.

- RS ima samo policiju, a zbog migrantske krize mora i da zanovi određeni kontigent naoružanja kada je u pitanju policija. Sarajevo je ovo dozvolilo u skladu sa zakonom, dok priče o ruskim bazama u RS su budalaštine koje prodaju novine - kaže Lazanski za Pink.

Ističe da, čim je država jača, obezbeđuje se mir, a mir znači ekonomski razvoj.

- Vojska nije običan potrošač, već se uložen novac u oružane snage vraća društvu kroz plate, hranu, odeću, obuću, uniforme, dižu se grane industrije, vojska gradi i tako dalje. Nikad novac uložen u vojni budžet nije bačen - podvlači Lazanski.

Vojna industrija Srbije je trenutno najpropulzivnija grana naše ekonomije i državi donosi skoro 600 miliona dolara prihoda.

- To je fenomenalno i nijedna druga grana ekonomije ne donosi toliko novca - kaže Lazanski.

Govoreći o pitanju Kosova, Lazanski kaže da se jedna stvar ne može negirati, a to je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeo ono što mnogi nisu - da problem Kosova ponovo stavi u žižu međunarodne javnosti. Prethodne vlasti su, ocenjuje, ovo pitanje gurale pod tepih.

- Pristajali su prećutno da se kosovski problem smatra završenim. Danas vidimo da je postignut uspeh i da se Kosovo danas smatra nerešenim problemom - kaže Lazanski za "Novo jutro".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE