Obrenovac, 22.01.2019

ŠTA JE ROSU?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 27.03.2018.
Formirali su ih Amerikanci, koriste heklere i kalašnjikove...

Foto:Nj├źsia Speciale e Kosov├źs ROSU FIT / Facebook


´╗┐

Ko su specijalci koji su upali u Mitrova─Źki dvor, uhapsili Marka ─Éuri─ça i dugim cevima naneli povrede 32-ema osobama? O Specijalnoj jedinici kosovske policije ROSU se veoma malo zna, a o njima ─Źak i kosovski mediji i policija ─çute.

Iako se u našim medijima i dalje koristi skra─çenica ROSU, ona u albanskim više ne postoji.

Ova specijalna jedinica korene vu─Źe još iz 1999. godine kada je na Kosovu stigla Civilna policija UNMIK-a (CIVPOL), sa ciljem da obu─Źi lokalne policijske snage. Ve─ç 2002. godine u Prištini je formirana prete─Źa ROSU jedinica, tzv. Regionalna jedinica za uli─Źni kriminal (RCSU).

Budu─çe specijalce su obu─Źavali i predvodili šef CIVPOL-a Amerikanac Angel Kveipo i njegov zamenik D┼żim Renfrau. Obojica su slovili za stru─Źnjake za operacije u suzbijanju šverca narkotika, hapšenje po poternicama, ali i za razbijanje demonstracija. Predava─Źi i instruktori bili su eksperti iz SAD, ali i Nema─Źke, Velike Britanije, Francuske i Turske.

Naredne godine Renfrau je preuzeo mesto šefa jedinice, koja je bila bazirana u Kosovu polju i trebalo je da bude regionalna po potrebi. Dok je još Renfrau bio komadant, ime je promenjeno u ROSU (Regionalna operativna jedinica za podršku) i u svakom regionu Kosova postavljena je po jedna.

Nakon jednostrano proglašene nezavisnosti, ime je promenjeno u Specijalna operativna jedinica (Njesia Speciale Operative – NJSO), koje se i danas koristi. Komadant operativnih snaga kosovske policije je Rašit Kalaj.

Me─Ĺu naoru┼żanjem koji koriste su pištolji "glok 19", "hekleri MP-5", AK 47 modifikovani kalašnjikov, suzavac i, u nekim slu─Źajevima i snajperi.

Kako tvrde albanski zvani─Źnici na Kosovu, imaju o ovlaš─çenje da deluju na celoj teritoriji Kosova.

Aktiviraju se prilikom ve─çih nereda, protesta, ponekih rizi─Źnijih hapšenja i sli─Źno. Uglavnom slu┼że za razbijanje demonstracija, zaštitu politi─Źara, ili u─Źestvuju u akcijama pronala┼żenja droge.

Kosovski mediji o njima retko i šturo pišu, uglavnom da imaju veoma male plate i da u bivšoj bazi KFOR-a "Belvedere" u Ju┼żnoj Mitrovici borave i ve┼żbaju "u katastrofalnim uslovima". Ovu bazu im je KFOR ustupio 2011. godine.

ROSU je do sada nekoliko puta intervenisala na severu Kosova – 2011. godine kada su Srbi postavili barikade na severu Kosova, nakon ─Źega su bili na teritoriji Zubinog Potoka, kada su hapsili Srbe zbog ubistva Envera Zamberija, kosovskog specijalca.

Prošlog januara pominjani su kao specijalna jedinica koja je trebalo da minira prugu kojiom je od Beograda do Kosovske Mitrovice saobra─çao "srpski voz", a zatim da privede mašinovo─Ĺu i putnike. Iako mine nisu na─Ĺene, voz nije otišao dalje od Raške.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE