Obrenovac, 22.05.2019

Skupština Srbije zapošljava pomoćnike na neodređeno vreme


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.05.2018.
50 novih konsultanata za srpske parlamentarce

Foto:Tanjug/Tanja Valič




Na svakih pet parlamentaraca u Skupštini Srbije biće raspoređen po jedan pomoćnik koji je zadužen za administrativne poslove u poslaničkom klubu, iz uvida u novu sistematizaciju saznaju Novosti.

Prema njoj, planirano je da ih u zakonodavnom domu tokom ove godine bude 50. Po poslaničkim klubovima trenutno ih je raspoređeno 38, dok ih je u kabinetu predsednice Maje Gojković još šest.

U pitanju su zaposleni koji se angažuju na određeno vreme i njihov "staž" prestaje kada se završi poslanički mandat.

Konsultanti su raspoređeni po poslaničkim grupama tako da najveći broj pomoćnika ima najbrojniji klub. To su, u ovom sazivu, naprednjaci kojih ima 104, pa je njima i predsednici parlamenta dodeljena skoro polovina ukupnog broja konsultanata. Timovi poslanika koji broje petoro članova imaju pravo na dva pomoćnika.

Njihov posao je od prijema pošte i razvrstavanja dokumenata do pisanja akata koje poslanici predlažu parlamentu.

U objašnjenju nove sistematizacije, zamenik generalnog sekretara Srđan Smiljanić istakao je da "parlament ima potrebu da u svakom sazivu angažuje konsultante za obavljanje stručnih i administrativnih poslova". On je, takođe, predložio da maksimalan broj zaposlenih na neodređeno vreme u svim sektorima parlamenta bude 490 što je Administrativni odbor i prihvatio.

U parlamentima širom sveta poslanici imaju pomoćnike, ali njih uglavnom ne biraju skupštine nego sami parlamentarci. Svaki od "tribuna" ima svoj budžet i onda on odlučuje koga će i za koje poslove angažovati.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE