Obrenovac, 21.05.2019

NOVA POGLAVLJA DO KRAJA GODINE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.07.2018.
Mađarski ministar: 2025. godina je daleko, Srbija što pre mora postati članica

Foto:Tanjug/Tanja Valić
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Mađarska podržava Srbiju u otvaranju svih poglavlja za koje je Srbija tehnički spremna u pristupnim pregovorima, dok je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto naveo da je za Mađarsku veoma dalek datum 2025. godine i da bi Srbija trebala da postane članica EU što pre.

Joksimović je navela da su odnosi dve zemlje suštinski poboljšani u toj meri da se može reći da je Mađarska danas susedna zemlja sa kojom Srbija ima izvanredne odnose i razumevanje po više osnova.

- Mi smo razgovarali o tome kakva su i kretanja u međunarodnim odnosima koji se reflektuju i na evropske odnose, a koja su došla u fazu koju do samo pre nekoliko godina niko nije očekivao. Prema tome, svi moramo zajedno da promišljamo našu odgovornu politiku i pre svega vodimo promišljenu evropsku politiku i mislim da se u tom smislu Srbija postavila na pravi način i ni jednog trenutka nije smetnula sa uma da su nam evropske integracije spoljnopolitički prioritet, ali i da moramo da razvijamo dobru saradnju sa susedima i drugim važnim činiocima u svetu - kazala je Joksimović.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Joksimović je kazala da otvaranje poglavlja mora da se ubrza, da se prevaziđu i birokratske i tehnokratske prepreke koje stoje na tom putu, te da je, kako bi taj proces zadržao kredibilitet, potrebno preći u fazu otvaranja poglavlja za koja je Srbija tehnički spremna.

- Nama znači što nas Mađarska u tome podržava i očekujemo da ćemo tokom austrijskog predsedavanja, do kraja godine, otvoriti sva poglavlja za koja smo u ovom trenutku spremni - rekla je Joksimović.

Navodeći da su građani Srbije mađarskog porekla most saradnje dve zemlje, Joksimović je zahvalila Sijartu na tome što će Mađarska za iduću godinu izdvojiti tri puta više novca i za škole i vrtiće za srpsku nacionalnu manjinu u Mađarskoj.

- Mi to cenimo i to pokazuje uzajamni odnos koji smo uspostavili i koji znači najviše standarde za naše ljude u Mađarskoj kao i za pripadnike mađarske nacionalne manjine u Srbiji - kazala je Joksimović.

Ministar Sijarto naveo je da je jedan od veoma važnih ciljeva Mađarske da i dalje podržava Srbiju na putu ka EU, kao i da se Srbija što pre priključi EU.

- Godina 2025. koju je EK odredila nama je veoma dalek datum. Srbija treba što pre da postane članica EU i mi imamo jedan jasan predlog za to. Do decembra trebalo bi da se otvori nekoliko poglavlja. Nema svrhe da se čeka sa otvaranjem poglavlja - kazao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, Litvanija bi trebala da da svoj doprinos i mišljenje vezana za skrining u vezi poglavlja 31 u pregovorima Srbije sa EU, a koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, kako bi dalje mogla da se nastavi procedura.

- Sa velikim uvažavanjem molimo Vladu Litvanije da da svoj doprinos tome da može da se okonča poglavlje koje se odnosi na bezbednosnu politiku - poručio je Sijarto.

Govoreći o politici o nacionalnim manjinama, kazao je da je manjinska politika Srbije za primer, kako zemljama u regionu koje teže članstvu u EU, tako i nekim zemljama koje su već članice EU.

Rekao je da je mađarska parlament usvojio da se sledeće godine utrostruči iznos novca koji će biti namenjen srpskim školama i vrtićima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE