Obrenovac, 21.05.2019

TRAGANJE ZA KOMPROMISOM


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.07.2018.
DAČIĆ: Rusija i SAD podržavaju dijalog, neće biti novih aktera

Foto:Zorana Jevtić
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić misli da u dijalog Beograda i Prištine neće biti uvedeni novi akteri, ali da sada i SAD i Rusija podržavaju dijalog koji se vodi u Briselu i da su spremni da se do rešenja dodje pregovorima.

Dačić je za Radio televiziju Srbije rekao da se u svim svetskim centrima moći uočava da je problem u nalaženju rešenja za Kosovo to što albansko rukovodstvo u Prištini ne prihvata kompromis.

"Ta ideja za promenu formata je dolazila sa prištinske strane, jer su nezadovoljni jer se traga za rešenjima, traga se za kompromisom. Oni nisu spremni za kompromis, i dalje pričaju o nekim ratovima, a sa druge strane misle da bi se uključivanjem drugih faktora pomogla njihova pozicija", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se Srbija zalaže za otvoreni dijalog Beograda i Prištine, da svako iznese svoje ideje, ali da teme nisu da Srbija prizna Kosovo ili da Kosovu mesto u Ujedinjenim nacijama.

On je ponovio da je nova američka administracija za kreativno rešenje i da je spremna da sasluša i ide ka kompromisnom rešenju, što prema njegovoj oceni, "šalje jasnu poruku Prištini".

Upitan o nedavnim stavovima predstavnika Srpske pravoslavne crkve, Dačić je rekao da bi voleo da svi iznesu stavove o kosovskom pitanju, pa i crkva.

"Neka se svi izjasne šta hoće. Mi predlažemo mirno i kompromisno rešenje za budućnost Srbije i za pozitivnu agendu u narednom periodu", rekao je Dačić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE