Obrenovac, 03.08.2020

OŠTRO OSUĐUJU POTEZ PRIŠTINE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.09.2018.
Šta srpska opozicija kaže o slučaju 'Gazivode'

Foto:Marko Jovanović
Dosta je bilo najoštrije osuđuje provokativni upad kosovske policije na Gazivode i ocenjuje da to pokazuje nezrelost, nemoć i slabost politike Prištine.

"Vojska Srbije treba da bude u pripravnosti, ali ne treba da naseda na provokacije. Srbija treba da reaguje diplomatskim sredstvima", naveo je DJB u saopštenju.

Ta stranka smatra i da ovaj neodgovoran i nepromišljen potez Prištine samo podiže tenzije i ima za cilj skretanje pažnje domaće i međunarodne javnosti sa činjenice da Priština šest godina nije formirala Zajednicu srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji, na šta se obavezala potpisivanjem Briselskog sporazuma.

"Srbija bi, kao odgovor na ovu provokaciju, trebalo da zvanično ukaže međunarodnoj zajednici da Priština već šest godina izbegava formiranje ZSO i da zamrzne sve dalje razgovore u Briselu, a Prištini odredi rok od tri meseca za formiranje ZSO, uz obaveštenje da će u suprotnom Vlada Srbije Briselski sporazum proglasiti ništavim zbog neispunjenja od strane Prištine", navodi DJB.

Srbija je ispunila sve odredbe sporazuma, Priština nijednu, ukazuje DJB i dodaje da bi Srbija trebalo da izvrši maksimalan diplomatski pritisak na Prištinu i primora je da ispuni ZSO, a međunarodnu javnost i zvaničnike iz Brisela treba podsetiti da je status Kosova i Metohije u međunarodnim okvirima regulisan Rezolucijom 1244 koja jasno kaže da je KiM sastavni deo Srbije.

Savez za Srbiju osudio je kao provokatorski i nasilni upad pripadnika ROSU na jezero Gazivode i smatra da je za to odgovorna separatistička vlast u Prištini.

Savez za Srbiju je u saopštenju zatražio i hitno povlačenje jedinice Rosu iz rejona Gazivoda i sa severa KiM i oslobađanje Srba koji su uhapšeni tokom ovog napada.

Savez za Srbiju smatra odgovrornima za incident i vlasti u Prištini i u Beogradu.

Dveri su, takođe, osudile kao bezobzirni napad separatističkih vlasti iz Prištine na Srbe i na kompleks Gazivode koji, kako navode, predstavlja srpsku državnu imovinu na okupiranom Kosmetu.

Dveri traže hitnu sednicu Skupštine Srbije o Kosmetu, kao i da vlasti u Beogradu zatraže hitnu sednicu SB UN.

Reagovala je i Zelena stranka, koja je pozvala međunarodnu javnost da, kako kaže, obavesti Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja da je rat na prostoru bivše Jugoslavije završen pre više od 20 godina.

U saoštenju stranke ocenjuje se i da oružana akcija ROSU kod jezera Gazivode predstavlja akt kojim se ugrožava bezbednost celog Balkana.

Oglasio se i Narodni slobodarski pokret, koji smatra da je Tači današnjim desantom na Gazivode poslao poruku da je odustao od zalaganja za podelu Kosmeta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE