Obrenovac, 13.07.2020

ČEKAMO IZBORE U EP


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.04.2019.
Dragan Đukanović: Za napredak Srbije čeka se nova Evropska komisija

Foto:Shutterstock
Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović izjavio je da ne očekuje značajniji napredak na evropskom putu Srbije do konstituisanja novih institucija Evropske unije.

Izbori za Evropski parlament održavaju se od 23. do 26. maja. Glasaće se u 27, odnosno 28 zemalja članica Evropske unije, u zavisnosti od toga da li će Velika Britanija do tada izaći iz zajednice ili će, ipak, ostati.

- Očekujem da nova (Evropska) komisija nastavi s dosadašnjim kursom, odnosno da osiguraju napredak država zapadnog Balkana, samim tim i Srbije - rekao Đukanović za RTS.

Iako antievropske partije u Uniji jačaju, on smatra da će spektar političkih partija okupljen oko liberalnih partija ostati dominantan. Prema njegovim rečima, ova administracija EU uspela je vrlo malo da uradi kada je reč o intenziviranju dijaloga Beograda i Prištine.

- Nije imala značajnijih dometa u dijalogu. Setimo se da je Briselski sporazum bio za vreme prethodnih institucija. Važno je da se pregovarački proces ubrza pre izbora, kako bi sadanja administracija u Briselu pokazala rezultate - navodi predsednik Centra za spoljnu politiku.

On smatra da će i posle izbora za Evropski parlament, EU ostati posrednik u dijalogu, ali i da će uloga SAD biti ojačana.

- Postojaće kontinuitet u nastojanju da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma i da se pitanje Kosova uspešno reši - napominje Đukanović, dodajući da je poglavlje 35, koje se odnosi na Kosovo, "pitanje svih pitanja" kada je reč o integracijama Srbije. Napominje da očigledno ne postoje kapaciteti uticaja Brisela na Prištinu.

- EU je bezbroj puta insistirala da se ukinu takse (na robu iz centralne Srbije), pa i SAD insistiraju i vodeće države EU. Mislim da bez punog povlačenja taksi neće doći do nastavka dijaloga. Možda april i maj budu ključni u procesu normalizacije - navodi predsednik Centra za spoljnu politiku.

Đukanovic očekuje da Brisel početkom naredne godine omogući viznu liberalizaciju za stanovnike Kosova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE