Obrenovac, 16.07.2019

BLOKADA SA BALTIKA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.08.2018.
Litvanija ne da Srbiji poglavlje 31 - samo je jedan razlog

Foto:Pixabay
Litvanija je i dalje protivnik toga da Srbija u pristupnim pregovorima sa EU otvori poglavlje 31 koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku, prvenstveno zbog odnosa Beograda i Moskve, a ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže da se to do kraja godine verovatno neće dogoditi.

- Procedura pregovora je takva da ako polovinom tekuće godine znate da nije usvojen izvestaj onda je jasno da ono teško može da se otvori do kraja godine - kaže Joksimović za "Novosti" govoreći o tome treba li očekivati da se poglavlje 31 otvori do kraja godine i zašto se na izveštaj o skriningu čeka već četiri godine.

- Poglavlje 31 uobičajeno nije bilo previše zahtevno, ali kako su se međunarodni odnosi zakomplikovali i same drzave EU morale da se usaglasavaju da bi postigle konsenzus oko nekih pitanja, donekle su izmenjena i ocekivanja pojedinih članica prema kandidatima - kaže ministarka.

Na pitanje da li je Litvanija jedini protivnik unutar EU da Beograd načne i ovo poglavlje, Joksimović objašnjava da pravila EU kažu da je izvestaj sa skrininga za poglavlje 31 predmet zatvorene rasprave u diplomatskom formatu između njenih 28 članica.

- Treba razumeti da u oceni svakog pitanja od značaja za spoljnu i bezbednosnu politiku članice polaze od sopstvenih nacionalnih interesa i da ga konsenzusom podižu na nivo zajedničke politike EU. Od zemlje kandidata očekuje se da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU postigne postepeno do članstva - kaže Joksimović.

Ona ukazuje na činjenicu da je Srbija jedna od drzava koje u našem regionu najvise doprinose evropskoj bezbednosti.

- To smo dokazali prilikom predsedavanja OEBS-u tokom migrantske krize, u borbi protiv terorizma...Kao drzava koja nije članica nijednog vojnopolitičkog saveza imamo obavezu i pravo da vodimo računa o sopstvenoj bezbednosti i sopstvenim nacionalnim interesima. Spoljna politika Srbije je u koordinaciji sa tako definisanom politkom nacionalne bezbednsti, a okvir je svakako proces evropskih integracija, koji je naš spoljnopolitičkim prioritet - navodi Joksimović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE