Obrenovac, 24.09.2020

BRNABIĆ U GOSTIMA KOD LUKAŠENKA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.11.2018.
Predala Vučićevo pismo, pa se zahvalila za nepromenjen stav o Kosovu

Foto:Twitter/@SerbianPM
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Minsku sa predsednikom i premijerom Republike Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i Sergejom Rumasom.

Na bilateralnom sastanku sa predsednikom Lukašenkom zaključeno je da su odnosi Srbije i Belorusije prijateljski i bez otvorenih pitanja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Predsednica Vlade uručila je predsedniku Lukašenku pismo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. U pismu se predsednik Vučić zahvaljuje predsedniku Lukašenku na prijateljskom odnosu Belorusije prema Srbiji, kao i na poštovanju i razumevanju u rešavanju kosovskog pitanja.

- Neprocenjiva je pomoć Belorusije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije - navodi se između ostalog u pismu predsednika Vučića, koji je ponovio poziv predsedniku Lukašenku da poseti Srbiju.

Sastanak sa predsednikom Lukašenkom bio je srdačan i premijerka Brnabić je, u ime svih građana Srbije, kao i u svoje lično ime, zahvalila na svoj podršci koju Lukašenko pruža našoj zemlji.

U razgovoru sa premijerom Rumasom, Brnabić se takođe zahvalila Belorusiji na podršci u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

- Podrška je još važnija u trenutku kada se vodi kompikovan dijalog Beograda i Prištine, čije je rešavanje u našem interesu, a u kome se Srbija suočava sa ogromnim izazovima. Vašu principijelnu podršku naš narod nikada neće zaboraviti - naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da će Belorusija u Srbiji uvek imati odanog prijatelja i pozvala beloruskog premijera da poseti Srbiju.

Premijeri dve zemlje zaključili su da se ekonomska saradnja dve zemlje, čija je trgovinska razmena još uvek ispod 100 miliona evra, može dodatno unaprediti. U razgovoru je bilo reči o saradnji u oblastima energetike, poljoprivrede, građevinarstva i autoindustrije.

Rumas je predložio da se organizuje poslovni forum Srbije i Belorusije, u cilju daljeg jačanja privredne saradnje. Brnabić i Rumas posebno su izrazili želju za saradnjom u IT sektoru.

- Srbija je za Belorusiju ključna zemlja na Balkanu i daćemo sve od sebe da tu saradnju dodatno razvijemo - kazao je premijer Belorusije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE