Obrenovac, 18.02.2019

Vučić u sredu na sastanku 'balkanske četvorke' u Solunu


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 02.07.2018.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće u sredu, 4. jula, u radu Visokog saveta za saradnju između Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, u Solunu

Foto:Tanjug
Biće to 4. po redu sastanak "balkanske četvorke".

Prema nezvaničnim informacijama, tema razgovora predsednika Vučića, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, premijera Bugarske Bojka Borisova i rumunske premijerke Vjorike Danćile biće najvećim delom posvećen infrastrukturnim projektima u cilju međusobnog povezivanja četiri zemlje i celog regiona.

Prethodni sastanak "četvorke" održan je u Bukureštu, krajem aprila, kada je predsednik Vučić zahvalio Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj na snažnoj podršci našoj zemlji na njenom evropskom putu, i poručio da Srbija želi da bude prva sledeća zemlja članica EU.

Vučić je tada najavio i formiranje Radne grupe u kojoj bi bili ministri saobraćaja, transporta i komunikacija, a bila bi angažovana na konkretizaciji dogovorenih projekata, kako bi spremno dočekali Samit Kina + 16, koji će se održati 7. jula u Bugarskoj.

Ne manje važan rezultat tešnje saradnje četiri zemlje, kako je tada predočeno, jeste i uvećanje robne razmene naše zemlje sa partnerima iz "četvorke", što je praćeno rastom broja turista iz tih zemalja u Srbiju, ali i iz Srbije u sve tri zemlje.

Ključno je ipak da su ostale članice "četvorke" - zemlje članice EU, te je Srbiji utoliko značajnije partnerstvo u okviru ove regionalne inicijative.

Na sastanku u Bukureštu bilo je reči i o autoputu Temišvar - Beograd, autoputu ka Buvgarskoj, zatim ka Skoplju ali i kako modernizovati prugu Niš-Dimtrovgrad - bugarska granica, kako ojačati digitalnu infrastrukturu. . . i rešiti neke probleme kao što je onaj na Đerdapu.

To će svakako biti teme i predstojećeg solunskog sastanka.

Prethodni sastanak u istom formatu održan je početkom decembra 2017. u Beogradu, a prvi - oktobra prošle godine, u Varni, na kojem je pokrenuta ideja o oživljavanju zaključaka samita u Solunu 2003, kada je inače usledio talas proširenja EU.

Tada je i dogovoreno da se u maju ove godine održi samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji, te najavljeno da će predsedavanja EU Bugarske u prvoj polovini 2018. i Rumunije 2019. biti „zajedničko balkansko" predsedavanje Uniji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE