Obrenovac, 21.05.2019

SRPSKA POKRAJINA NEĆE BITI TEMA


Izvor: Tanjug/Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 02.08.2018.
Velika Britanija nije stavila Kosovo na dnevni red SB UN

Foto:Getty Images/Hiroko Masuike
Velika Britanija, predsedavajuća SB UN u avgustu, nije stavila Kosovo na dnevni red tog tela UN.

Međutim, Britanija će nastaviti konsultacije kako bi se postigao dogovor, jer Rusija i Kina čvrsto traže da u avgustu bude sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

To je za Prvu televiziju potvrdio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Nisu ga uvrstili u program rada, ali će reći da se konsultacije nastavljaju sa ciljem da dođe do dogovora, jer Rusija i Kina čvrsto traže da sednica o Kosovu bude u avgustu. Tako da će se još razgovarati”, naveo je on. 

Da podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić prokomentarisala je u utorak navode da zvanični London ne želi da se u SB razgovara o situaciji na KiM. 

“Smatram da je to neozbiljno… Posebno od zemlje koja izlazi iz Evropske unije”, rekla je Brnabićeva. 

Savet bezbednosti do sada je svaka tri meseca razmatrao izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (Unmik). 

Poslednja takva sednica održana je 14. maja. 

Velika Britanija i druge zapadne zemlje zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po međuanrodni mir i bezbednost. 

Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu. 

Savet bezbednosti je od 10. juna 1999, kada je usvojena rezolucija 1244, redovno razmatrao izveštaje generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu. 

U izveštaju o Kosovu za period od 16. aprila do 15. jula, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine iako u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije nije bilo bitnijeg napretka. 

On je izrazio zabrinutost što posle šest meseci nije rešeno ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića usred dana u Kosovskoj Mitrovici i pozvao kosovske vlasti da pojačaju istragu i "koriste sve dostupne kanale pomoći".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE