Obrenovac, 27.01.2020

ZAŠTO DOLAZI MAKRON?


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 02.12.2018.
Svi detalji posete predsednika Francuske Srbiji

Foto:Profimedia
Francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u Beograd s porukom da će podržati svaki predlog za kosovski problem, odnosno razgraničenje, onako kako bi to Beograd prihvatio.

On stiže u prilično osetljivom trenutku u kojem su Beograd i Priština zbog provokacija kosovskih vlasti sa podizanjem carina i blokadom trgovine potpuno obustavile dijalog. Francuski predsednik mogao bi da pomogne da se stvari vrate za pregovarački sto i da bude karika koja će doprineti da se rešenje, uprkos svemu, nađe do proleća 2019. godine, kako je to ranije planirano.

Makron dolazi u dvodnevnu posetu našoj prestonici 5. i 6. decembra, a poseta je dogovorena u julu tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj. Naš predsednik biće domaćin francuskom kolegi. Francuski predsednik dolazi samo u Srbiju, njegov dolazak nije deo neke šire balkanske turneje. Iako je njegov raspored već tokom leta bio popunjen do kraja godine, Makron je naložio saradnicima da neki od termina oslobode da bi poseta našem glavnom gradu bila realizovana u 2018. godini.

Kako sada stvari stoje, Makron nije odustao od dolaska ni zbog demonstracija i nereda koji se poslednjih dana dešavaju na ulicama Pariza zbog povećanja poreza na gorivo koji nisu ni malo naivni i koji bi, prema nekim procenama, mogli da ugroze njegovu vlast. Poznavaoci prilika kažu da je pozitivna poruka i to što je francuski predsednik odlučio da noći u Beogradu, a veći deo programa posete sam je sastavio.

Tokom prvog dana biće upriličen zvaničan doček, zatim sastanak dvojice predsednika, pres konferencija na kojoj će se obratiti javnosti i večera na kojoj će domaćin biti Aleksandar Vučić.

Drugi dan biće uglavnom posvećen žrtvama Prvog svetskog rata.

- Sve je isplanirano tako da pokaže jasno poštovanje za srpske žrtve iz Prvog svetskog rata, posebno nakon skandala i propusta koje je nedavno u Parizu napravio njegov protokol. Očekuje se da se i Vučić i Makron obrate građanima na Kalemegdanu, ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj - kaže sagovornik upoznat sa programom posete.

Makron će, kako se očekuje, tokom razgovora sa predsednikom podržati svaku ideju razgraničenja, odnosno predlog koji Srbija iznese kao prihvatljiv. On je to već poručio Vučiću tokom njegove posete Francuskoj. Sigurno će biti reči i o sve učestalijim provokacijama Prištine poslednjih nedelja, posebno podizanja carina na 100 odsto.

Predsednik Francuske izjavio je pre nekoliko meseci da Evropska unija ne treba da prihvati nijednu novu članicu sve dok se taj blok dublje ne integriše i ne sprovede temeljne reforme.

On je tada rekao poslanicima da želi da zemlje Zapadnog Balkana ostanu "usidrene na evropskom projektu", ali da sada nije vreme da se bilo koja nova članica primi.

Međutim, kako otkriva izvor, Makron nije protiv, već smatra da je neophodno prvo srediti stanje u Uniji.

- On je samo zagovornik toga da se EU mora utegnuti, da nema iskakanja poput onog što čine Poljska, Slovačka, Hrvatska ili Mađarska, koje se ponašaju kao članice samo onda kada njima to odgovara, dok pružaju otpor kada treba da podrže određene predloge Unije, poput onog o upravljanju migrantskom krizom - navodi sagovornik.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE