Obrenovac, 06.06.2020

IZMENE POSLOVNIKA I DALJE NA ČEKANJU


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 03.03.2019.
Nema nagoveštaja da će uskoro biti promena pravila u radu republičkog parlamenta

Foto:Printscreen
Pred poslanicima Skupštine Srbije tokom protekle godine našlo se 289 zakona, ugovora, sporazuma... Po već ustaljenoj praksi, polemika o srodnim, ali i zakonima koji nemaju nikakvih sličnosti, vodila se u objedinjenoj raspravi.

Tako je skoro 300 akata "zgurano" u 21 tačku dnevnog reda. U proseku, pet sati diskusije, koliko je predviđeno za jednu tačku dnevnog reda u načelu, delilo se na 13 zakona.

Ovo je samo jedna od manjkavosti skupštinskog Poslovnika o čemu je prilikom posete parlamentu govorio i izvestilac EP sa Srbiju Dejvid Mekalister.

- Ima prostora za poboljšanje kada je reč o proceduralnim stvarima. Možemo da kažemo da još postoji veliki broj hitnih procedura, dosta amandmana, čuli smo da je vreme za raspravu ograničeno - rekao je Mekalister, i ponudio pomoć evropske administracije ako se srpski zakonodavni dom odluči za izmene.

A priča o promeni "pravila igre" postoji već godinama. Pominjane su radne grupe, poslanici su davali predloge, čak je i Maja Gojković pre nekoliko meseci rekla da je počela da čita poslovnike drugih parlamenata kako bi videla koje bi ideje mogle da zažive kod nas. Ali od toga se nije odmaklo.

Iz redova opozicije svakodnevno se čuju optužbe da je restriktivan, da se poslanicima oduzima pravo na reč, da građani ne mogu da čuju šta u zakonima zaista piše... Vlast odgovara da su pravila doneta za vreme njihovih prethodnika.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović kaže da su naprednjaci, kad su došli na vlast, odlučili da opoziciji izađu u susret i zadrže njihove tekovine po pitanju Poslovnika:

- Lično sam za njegovu promenu, ali mislim da bi se oni ljutili, jer menjamo nešto što su divno osmislili. Što šta bi u trebalo izmeniti, ali recimo ukinuo bih dan za glasanje, pa bi se glasalo posle svakog amandmana i tako bi se obezbedilo da više poslanika bude u sali. Dozvolio bih da uvek imaš pravo na repliku i da se razvije polemika u parlamentu, a ne ovako da poslanik bude ograničen.

AMANDMANI

Poslanici opozicije se žale da kolege iz vlasti predlažu na stotine amandmana na zakone iz Vlade i tako troše vreme na diskusiju, a na kraju ih povuku. Sa druge strane, "vladari" uzvraćaju da opozicionari predlažu dopune dnevnog reda, pa svako utvrđivanje tačaka o kojima će se polemisati na sednici traje po ceo dan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE