Obrenovac, 07.08.2020

NISMO 'GLOBALNO NEZADOVOLJAVAJUĆI'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 04.04.2019.
Kuburović: Srbija ostvarila delimičan napredak u borbi protiv korupcije

Foto:Dragan Kujundžić/Tanjug
Činjenica da danas nismo "globalno nezadovoljavajući" znači da se nalazimo na listi, kao i većina zemalja članica Saveta Evrope (SE) i da nismo pod stalnim monitoringom, poručuje ministarka pravde Nela Kuburović, osvrćući se na izveštaj antikorupcijskog tela Saveta Evrope (GRECO), gde je konstatovano da Srbija, i ocena srpskih vlasti u primeni preporuka više nije u celini nezadovoljavajuća.

"Da smo sad imali lošiju sliku nego u prethodnom periodu misija na visokom nivou bi mogla u svakom trenutku da dođe u zemlju i traži sastanak sa visokim zvaničnicima ukazujući da država ne ispunjava svoje obaveze kada je reč o borbi protiv korupcije", izjavila je Kuburovićeva, gostujući na RTV1.

Na konstataciju da GRECO nije sasvim ubeđen da su predviđene promene Ustava u sferi pravosuđa dovoljne da isključe politički uticaj na sudije i tužioce, Kuburović je kazala da "još nemamo konačan tekst ustavnih amandmana", i da je Vlada samo dostavila predlog Skupštini da se pokrene proces izmena Ustava.

"Odbor za ustavna pitanja treba da utvrdi konačan tekst (izmena Ustava) koji će biti pred parlamentom. Verujem da će javna rasprava koja bude organizovana od (nadležnog) odbora doprineti da se tekst napravi. Čemu javna rasprava ako se tekst ne bude menjao", rekla je Kuburović.

Kako kaže, već sada je Ministarstvo pravde usvojilo preko 70 odsto preporuka od strane udruženja (sudija i tužilaca), i napominje da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje, jer je "sve učinjeno u skladu sa preporukama (Venecijanske komisije) koje smo dobili u junu".

"U pogledu ustavnih amandmana koji se odnose na organizaciju sudske vlasti i javnog tužilaštva, Venecijanska komisija je ta koja treba da dâ poslednje mišljenje", istakla je Kuburovićeva.

Upitana da li je poštovan (samo) minimum preporuka Venecijanske komisije, što je i stav pojedinih strukovnih udruženja, ona je rekla da ne postoji stav da je nešto minimalno, a nešto maksimalno.

Ukoliko vam neko, kako kaže, da mogućnost da birate, znači da je svako predloženo rešenje jednako.

"Čiji je to zaključak da je to minimum. Deo javnosti pokušava to da izvrgne ruglu i da kaže da je to minimum preporuka", navodi Kuburovićeva.

Volela bih, dodaje, da bilo koja druga država u EU ispuni barem ono što je danas ispunila Srbija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE