Obrenovac, 05.10.2022

DA LI JE DOŠLO VREME DA NAS POSETI TRAMP?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 04.06.2019.
Američki predsednik nije posetio samo 3 države u Evropi, među njima je i Srbija

Foto:Printscreen
Diplomatski odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država traju već 138 godina. Oni su puni uspona, ali i velikih padova, pogotovo na kraju prošlog veka. Ako se odnosi između dve zemlje ogledaju kroz posete šefova država, onda zvanični Beograd i Vašington još nisu dostigli svoj maksimum.

Naime, američki predsednik nikada nije boravio u zvaničnoj poseti Srbiji. Možda će diplomate, istoričari i političari reći da su u Beogradu bili Ričard Nikson, Džerald Ford i Džimi Karter, ali oni su tada bili u poseti Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

Nijedan šef Bele kuće nije posetio Palatu Srbija ili Andrićev venac od obnavljanja državnosti Srbije, posle raspada Državne zajednice Srbije i Crne Gore 2006. godine. Naša država je u tom smislu, u društvu Crne Gore i Moldavije, u koje takođe nije sleteo Air Force One.

Istini za volju u potonjem periodu potpredsednik SAD Džozef Bajden je dvaput posetio Beograd.

Srbija za razliku od ostalih zemalja u regionu, nema strateško partnerstvo sa SAD, ukazao nam je Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor FPN-a.

On podseća da je Srbija posle osamostaljenja 2007. godine kroz skupštinsku deklaraciju donela i odluku o vojnoj neutralnosti, tako da i nije bilo prostora za uspostavljanje strateškog partnerstva.

- Sigurno da bi izgradnja potencijalnog strateškog partnerstva sa SAD uključivala i posetu američkog predsednika Srbiji - napomenuo je Đukanović za Telegraf.rs.

Bilo bi značajno da se takva jedan poseta realizuje, smatra on, pogotovo što se radi o jednom od najmoćnijih ljudi na planeti.

Međutim, u poslednjih nekoliko godina, primetna je promena stava američke administracije prema našoj zemlji i poslat jasan signal da se politika prema Srbiji menja.

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković smatra da je uspostavljena odlična saradnja po pitanju ekonomije, što se ogleda u investicijama koje iz SAD stižu u Srbiju, brojnim projektima, što je primetno kroz saradnju sa USAID-om, ali i pitanjima borbe protiv globalnog terorizma, kao i po pitanju migrantske krize, zbog čega nam je u Kongresu, Stejt departmentu kao i od najviših zvaničnika odato svako poštovanje.

Kada govori o Kongresu, Marinković je za Telegraf.rs ukazao da je zvanični Beograd umnogome ojačao saradnju sa Srpskim kokusom, kao i da imamo odličnu komunikaciju sa senatorom Ronom Džonsonom, koji je predsedavajući Potkomiteta za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju.

- Primetna je promena u Vašingtonu u odnosu prema Srbiji. Ima mnogo više sluha za nas, za tradicionalne, istorijske saveznike kroz dva svetska rata - rekao nam je Marinković.

On ističe da je do pozitvne promene u odnosu između SAD i Srbije došlo od kada je prvo na čelo Vlade, a potom i države došao Aleksandar Vučić.

- Podsetiću da se Bajden, u funkciji potpredsednika SAD, sreo sa Vučićem u Beogradu, koji je tada bio premijer, dok se Vučić, kao predsednik Srbije sreo sa aktuelnim potpredsednikom Majkom Pensom u Beloj Kući, a predsednikom Amerike Donaldom Trampom na marginama Generalne skupštine UN - kazao je potpredsednik Skupštine Srbije.

On smatra da u aktuelnoj administraciji u Vašingtonu postoji volja za boljom saradnjom sa Srbijom, kao najvećom i najznačajnijom zemljom regiona.

- Zato i očekujem da u narednim mesecima dođe do istorijske posete američkog predsednika Donalda Trampa Beogradu - zaključio je Marinković.

Podsećamo, Tramp je pokazao inicijativu za rešavanje ključnog problema regiona - statusa Kosova, kada je krajem prošle godine poslao pisma Vučiću i Hašimu Tačiju, u kojem poziva na postizanje sporazuma dve strane.

Takođe, Vučić je u odgovoru na to pismo Trampu, zatražio podršku za pronalaženje trajnog i održivog rešenja za KiM i pozvao ga da poseti Srbiju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE