Obrenovac, 03.08.2020

SRBIJA DOBIJA NOVI USTAV!


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 04.10.2018.
Inicijativa za promenu najvišeg pravnog akta do kraja oktobra u Skupštini

Foto:Zorana Jevtić
Inicijativu za izmenu Ustava Srbije u oblasti pravosudja Vlada Srbije će do kraja oktobra proslediti Skupštini, najavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ukoliko predlog bude usvojen, dodala je ona, Odbor za ustavna pitanja sačiniće predlog amandmana čija će polazna osnova biti tekst ustavnih izmena koji je sačinilo Ministarstvo pravde.

Ministarstvo pravde u saopštenju navodi da je Kuburović objasnila da je obaveza Odbora da ponovo organizuje javne debate i tek posle toga sačini konačan predlog amandmana koji će biti prosledjen poslanicima.

Ona je na sastanku s predstavnicima i predsednikom Udruženja sudija i tužilaca Nenadom Stefanovićem ukazala na to da izmena Ustava podrazumeva i izradu novih pravosudnih zakona. Članovi strukovnih udruženja biće pozani da učestvuju u radu radnih grupa za njihovu izradu.

"Na sastanku je ukazano da se aktivnosti u okviru reforme pravosudja, definisane i Akcionim planom za Poglavlje 23 (pregovora Srbije EU), moraju brže sprovoditi, posebno kada je u pitanju izmena Ustava u oblasti pravosudja", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Udruženja su istakli da poslednji nacrt ustavnih amandmana, koji je uskladjen s preporukama Venecijanske komisije Saveta Evrope, sadrži više od 70 odsto predloga strukovnih udruženja, kao i pravosudnih institucija.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici Udruženja pohvalili su novi postupak izbora sudijskih i tužilačkih pripravnika početkom ove godine. Oni se zalažu da sudijski i tužilački pomoćnici moraju naći svoje mesto i u okviru Ustava, kao i da država mora više pažnje da posveti unapredjenju njihovog položaja.

Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović ukazao je na to da je potrebno što pre pokrenuti inicijativu za promenu Ustava kako bi se ojačali nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE