Obrenovac, 24.09.2020

IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE NACIONALNIH MANJINA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 04.11.2018.
18 nacionalnih manjina članove Saveta će birati na neposrednim izborima, a četiri putem elektorskih skupština

Foto:Thinkstock
Nešto više od pola milona građana Srbije - pripadnika 22 manjinske zajednice, danas bira svoje predstavnike za Nacionalne savete, a među su njima prvi put i pripadnici poljske i ruske zajednice koji do sada nisu imali te savete.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i slobode u Ministarstvu državne uprave Ivana Antić rekla je za Tanjug da će 18 nacionalnih manjina članove Saveta birati na neposrednim izborima, a četiri - hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska putem elektorskih skupština.

Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Najviše lista - sedam, odnosno šest podneli su Rusini i Albanci. Romi su podneli pet, Bošnjaci, Rumuni i Slovaci četiri, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi po tri liste. Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu.

Biračka mesta za neposredne izbore biće otvorena od 7.00 do 20 časova, a glasaće se na 926 mesta širom Srbije.

Broj članova Nacionalnih saveta zavisi od broja pripadnika nacionalnih manjina - minimalan je 15, a maksimalan 35.

- Nacionalne manjine do 10.000 pripadnika biraju 15 članova Saveta, do 20.000 - 19, do 50.000 - 23, a ukoliko imaju izmedju 50 i 100.000 biraju 29 članova Saveta - rekla je Antićeva i dodala da će sve nacionalne manjine, poput Mađara, Bošnjaka, Roma, koje imaju više od 100.000 pripadnika, birati 35 predstavnika.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozvao je pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji da danas izađu na izbore i izaberu članove svojih nacionalnih saveta.

- Očekujem da izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina proteknu kao svetkovina i praznik demokratije. -Uveren sam da će svi novoizabrani članovi nacionalnih saveta nacionalnih manjina raditi upravo na onome što Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i propisuje, a to je pre svega afirmacija službene upotrebe jezika i pisma, baštinjenje kulture i tradicionalnih vrednosti - rekao je Ružić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE