Obrenovac, 06.06.2020

KLJUČNA FAZA ZA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.03.2019.
Mekalister poručio da je EU spremna da posreduje u sledećoj rundi

Foto:Pixabay
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister kaže da u 2019. godini postoji prilika za nastavak i napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

- Hajde da nađemo rešenje, jer smo u ključnoj fazi - poručio je Mekalister u intervjuu za Tanjug, posle prošlonedeljne posete Beogradu i Prištini.

Predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta ( AFET) Dejvid Mekalister kaže da su tokom četiri dana boravka u Beogradu i Prištini evropski parlamentarci imali mnoge sagovornike, čuli različite pozicije i dobili kompletnu sliku "situacije na terenu".

- Moj zaključak je poziv svim odgovornim stranama da dijalog mora biti nastavljen. EU je spremna da posreduje u sledećoj rundi dijaloga, ali u ovom trenutku još nismo stigli do toga - kaže Mekalister.

On navodi da se i dalje mora raditi na uklanjanju prepreke kako bi obe strane mogle da dođu na dijalog u Brisel, ali smatra da u 2019. godini postoji prilika da se nastavi i napreduje u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- U 2019. godini ni u Srbiji, ni na Kosovu nema izbora, bar nisu planirani. To je i poslednja godina mandata ove Evropske komisije, a Visoka predstavnica je jasno posvećena dijalogu. Pozdravio bih ako bi sada bilo moguće da se napreduje jer bez dijaloga nema napretka - zaključuje Mekalister.

Dejvid Mekalister kaže da je u Prištini ponovio zahtev da se ukinu takse na robu iz Srbije.

On ocenjuje da među prištinskim političarima postoji ”šarenolika slika” kada su takse u pitanju, ali da je prvenstveno na vladi Kosova da o tome odluči.

- Naša poruka u Prištini je bila jasna. Mi pozivamo kosovske vlasti da uklone tarife, jer su jasno kršenje CEFTA i Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju. Bili smo jasni u našoj poruci i mi i Amerikanci. Naš poziv stoji jer verujemo da bi to bilo i u korist Prištine - navodi Mekalister.

Na pitanje Tanjuga šta je to što se konkretno od Beograda očekuje kako bi se obe strane vratile za pregovarački sto u Briselu, Dejvid Mekalister ne toliko konkretno odgovara da je važno da se nađe ”zajedička pozicija”.

- Samo Begrad i Priština mogu da odluče da li će nove runde dijaloga biti i samo Beograd i Priština mogu da odluče šta će se naći na stolu - navodi izvestilac za Srbiju.

On je dodao da je prištinskim vlastima posebno naglasio činjenicu da šefica EU diplomatije Federika Mogerini posreduje i vodi razgovore u okviru dijaloga na nepristrasan način.

Na pitanje Tanjuga o različitim stavovima u međunarodnoj zajedinici kada je reč o podršci promeni granica kao mogućem rešenju za “kosovsko pitanje”, Dejvid Mekalister, blizak saradnik nemačke kancelarke Angele Merkel, kaže da on podržava formulaciju Evropskog parlamenta koja naglašava ”multietničku prioroda i Kosova i Srbije”, činjenicu da ”etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu” i podržava ”svaki sporazum obostrano usaglašen, koji uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo”.

- Sada se moramo koncentrisati prvenstveno na nastavak dijaloga, a prva stvar je da se obe strane vrate za pregovarački sto u Briselu. Hajde da nađemo rešenje, jer nalazimo se u kljućnoj fazi - zaključio je Dejvid Mekalister u razgovoru za Tanjug.

Na pitanje da li očekuje da u sledećem mandatu Evropskog parlamenta ostane na poziciji izvestioca za Srbiju, Dejvid Mekalister kaže da će se posle evropskih izbora 26. maja ponovo deliti pozicije u Parlamentu.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu smatraju da su, ukoliko ostane na čelu Spoljnopolitičkog odbora, male šanse da Mekalister ponovo preuzme i mesto izvestioca za Srbiju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE