Obrenovac, 16.01.2019

Vu─Źi─ç i naslednik Hojta Jija: Sla┼żemo se da se ne sla┼żemo


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.04.2018.
Predsednik Srbije i ameri─Źki diplomata Metju Palmer saglasili su se, uz neslaganje oko KiM, da je normalizacija odnosa Beograda i Pri┼ítine od klju─Źne va┼żnosti

Foto:Tanjug


´╗┐

Kako je saopšteno nakon sastanka Aleksandra Vu─Źi─ça sa vršiocem du┼żnosti zamenika pomo─çnika dr┼żavnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, oni smatraju da je normalizacija odnosa od klju─Źne va┼żnosti ne samo za proces pridru┼żivanja EU, ve─ç i za regionalnu stabilnost i budu─çe blagostanje i prosperitet naroda u regionu.

Kako je saopštila Pres slu┼żba predsednika, Vu─Źi─ç i Palmer su razgovarali o va┼żnosti dugotrajnog prijateljstva Srbije i Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava i posve─çenosti dveju zemalja da dalje razvijaju svoje bilateralne odnose.

Sagovornici su se saglasili i da je sada klju─Źni period za budu─çi razvoj Srbije, posebno kada je re─Ź o nastojanjima da postane punopravna ─Źlanica Evropske unije.

Ameri─Źki zvani─Źnik je istakao da ─çe SAD nastaviti da pru┼żaju podršku naporima Srbije za pridru┼żenje EU.

Srpski predsednik i ameri─Źki zvani─Źnik su, tako─Ĺe, naglasili va┼żnost dobrosusedskih odnosa u regionu i saglasili se da oni doprinose stabilnosti.

Vršilac du┼żnosti zamenika pomo─çnika dr┼żavnog sekretara Palmer je obe─çao kontinuiranu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, na svaki na─Źin koji u─Źesnici u dijalogu smatraju korisnim.

Predsednik Vu─Źi─ç i Palmer su se saglasili da su miroljubivi razgovori i puna primena postignutih dogovora klju─Źni za postizanje odr┼żivog rešenja.

Brnabi─çeva: O─Źekujemo osudu nasilja na severu KiM

Premijerka Ana Brnabi─ç je u razgovoru sa Metjuom Palmerom izrazila sna┼żan protest povodom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marka ─Éuri─ça i napada prištinske policije na srpske zvani─Źnike, civile i novinare.

Brnabi─çeva je rekla da Srbija od me─Ĺunarodne zajednice o─Źekuje osudu nasilja prištinskih bezbednosnih snaga, saopštila je kancelarija vlade Srbije.

Palmer je rekao da je prevashodni interes SAD da se o─Źuva mir, stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i izrazio nezadovoljstvo zbog nedavnih incidenata na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Ameri─Źki zvani─Źnik je rekao da je va┼żno nastaviti dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije i da su sprovo─Ĺenje sporazuma i dijalog jedini na─Źin da se prona─Ĺe konstruktivno rešenje.

Brnabi─çeva je rekla da je Srbija ispunila sve preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma i da isto o─Źekuje i od Prištine. Ona je istakla va┼żnost formiranja Zajednice srpskih opština i dodala da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom.

Palmer je rekao da SAD te┼żi nastavku pozitivne dinamike bilateralnih odnosa sa Srbijom. Prema njegovim re─Źima, vizija Srbije i SAD je ista, a to je stabilna i prosperitetna Srbija u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE