Obrenovac, 22.05.2019

VUČIĆ ZABRINUT ZBOG SVE ČEŠĆIH NAPADA NA KOSOVSKE SRBE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2018.
Upozoren sam da ako uvedemo srpsku vojsku na KiM, to je neprijateljski akt protiv NATO, rekao je predsednik

Foto:Tanjug
"Jedini cilj Prištine da na sve načine zauzme sever Kosova. Milion puta sam i njima i predstavnicima međunarodne zajednice rekao da to ne može i ponoviću još toliko puta", kazao je Vučić novinarima u Beogradu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

"Predstoje nam razgovori u Briselu. Nisam optimista, ali će Srbi da ulože napore da se dođe do kompromisa", rekao je Vučić nakon otvaranja dvodnevne međunarodne konferencije antikorupcijskog portala "Pištaljka".

On je kazao da je zabrinut zbog učestalih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji proteklih dana, dodajući da je reč o kampanji zastrašivanja tamošnjeg srpskog naroda za koju ne zna da li je naredio neki lokalni ili viši funkcioner.

"Do sada smo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost, ali to postaje sve teže jer Albanci postaju sve nervozniji", kazao je Vučić.

Upitan o završetku mandata misije Euleks na Kosovu, Vučić je odgovorio da će ostati predstavnici Euleksa na Kosovu, ali da to neće baš tako da kažu kako se ne bi zamerili prištinskim vlastima.

"Mi smo se nadali da će oni obavljati svoj posao uvek profesionalno, ali to nije uvek bilo na najvišem nivou", kazao je on i dodao da je država u prošlosti napravila veliku grešku prihvatajući da se Euleksu obezbedi da obavljaju njihovu funkciju na Kosovu bez da Srbija dobije nešto i da je trebalo da se insistira na rezoluciji 1244.

On je kazao da su to greške prošlosti i da se to sada ne može promeniti.

Činjenica da velike sile ne priznaju, odnosno nemaju nameru da uvaže Rezuluciju 1244, za nas samo znači da mi imamo vrlo male mogućnosti da nešto učinimo, rekao je predsednik Aleksndar Vučić.

Vučić je to rekao na pitanje novinara može li Srbija, nakon učestalih napada na Srbe i špekulacija prištinskih medija o raspoređivanju snaga bezbednosti na administrativnoj liniji, da na Kosovo "uvede" hiljadu pripadnika svojih snaga bezbednosti, kako to predviđa rezolucija UN.

"To nije pravo i to nije pravično, ali mi se borimo u skladu s vrlo malim mogućnostima i unutar veoma uskog manevarskog prostora i naše je da se borimo", rekao je Vučić.

Kako je pojasnio, on je lično povodom ideje o povratku hiljadu vojnika upozoren da ćemo, ako to pokušamo, doći u sukob s najvećom vojnom silom na svetu.

"Ako pokušate da uđete sa svojom vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to da tretira kao neprijateljski akt", preneo je predsednik upozorenje koje je dobio.

Kaže i da je više puta poredio situaciju, recimo, s rezolucijom o Jerusalimu, gde su zapadne sile odbacile Trampov pritisak da svoje ambasade prebace u taj grad, kako je uradila Bela kuća.

Oni su to, dodao je, pravdali činjenicom da bi takav postupak bio u suprotnosti s rezolucijom o Jerusalimu.

"Ja sam im tada rekao da se svi zajedno ponašaju protivpravno kad ruše Rezoluciju 1244, a oni onda sležu ramenima, pogledaju u svoje savetnike i...ništa", naveo je.

To je, kaže, ozbiljna situacija, te želi da građanima objasni da te ljude ne interesuju pravo i Rezolucija 1244, već sila i faktičko stanje.

"Važi samo pravo sile i mi u skladu s tim moramo da se trudimo da sačuvamo mir i bezbednost i da svi gradimo bolji život i jaču ekonomiju", poručio je Vučić.

"Jedini cilj Prištine da na sve načine zauzme sever Kosova"

Navodeći da je zakon o Trepči "ponovo u igri", Vučić je ocenio da sve što Priština radi, tiče se severa Kosova.

"Sve to, kao i zastrašujuće maltretiranje Marka Đurića, ticalo se samo dovođenja njihovih trupa na sever Kosova. To im je jedini san. Po našem dogovoru sa NATO, oni nemaju pravo da ulaze sa bezbednosnim snagama na sever bez saglasnosti lokalnih Srba i bez saglasnosti NATO ali su pored toga, već dva puta koristili lažne razloge za upad na sever na teškim naoružanjem", rekao je Vučić.

On je ocenio da među kosovskim Albancima nervoza postaje "sve izraženija" jer kako je rekao, misle da imaju apsolutno pravo da zauzmu sever Kosova "po pravu koje su im dali Amerikanci i drugi, bombardujući Srbiju".

Komentarišući navode kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da Zajednica srpskih opština neće biti formirana dok ne bude rešeno pitanje energetike, Vučić je rekao da ne postoji sporazum Beograda i Prištine o energetici.

"Obaveza iz Brisela je da se nastavi diskusija o energetici i Telekomu, u međuvremenu smo postigli dogovor o Telekomu i on je sproveden u delo. Energetika može doće na kraju ali prvo ispunite Briselski sporazum", rekao je predsednik Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE