Obrenovac, 03.06.2020

DOBRA VEST ZA SRBIJU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.10.2018.
Otvaranje novih poglavlja do kraja godine

Foto:Tanjug/Zoran Žestić
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajućim AFET (Spoljno-politički odbor EP) Dejvidom Mekalisterom o kometarima i mišljenjima na nacrt Rezolucije EP, aktivnostima u procesu pristupanja, situaciji u regionu i drugim temama.

Jadranka Joksimović potvrdila je da Srbija maksimalno posvećena nastavku procesa pristupanja i sprovođenju reformi koje su - kroz primenu evropskih normi i standarda, u funkciji stvaranja moderne države.

Posebno je, u tom kontestu, naglasila značaj reformi u poglavljima 23 i 24 - oblasti pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda i istovremeno naglasila da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Takođe, navadeno je u saopštenju, podsetila je da je i da je Vlada usvojila Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, kao i Zakon o zaštiti podataka ličnosti i da je u finalnoj priremi Zakon o sprečavanju korupcije.

To su, ocenila je ministar, zakoni iz poglavlja 23, na osnovu kojih se donosi odluka o otvaranju novih poglavlja.

Srbija, prema rečima ministra, očekuje da tokom austrijskog prededavanja Savetom EU otvori najmanje tri poglavlja, što bi kako je ukazala bila potvrda da se napori Srbije u sprovođenju reformi primećuju i cene.

Kada je o Kosmetu reč, Jadranka Joksimović ukazuje da je Srbija opredeljena za pronalaženje kompromisnog i trajnog rešenje, i da je za razliku od Prištine - koja već pet godina nije ništa uradila na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, ispunila gotovo sve što je dogovoreno u Briselu.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i predsedavajući AFET Dejvid Mekalister veruje da će poslanici Evropskog parlamenta značajnom većinom usvojiti izveštaj o Srbiji i da će time, još jednom, biti iskazana podrška evropskom putu naše države, koja bi trebalo da bude valorizovana i otvaranjem novih poglavlja.

Potvrdio je da će nastaviti da podžava naš evropski put, objasnio je da veruje u iskrenu posvećenost Srbije procesu EI.

Izvestilac smatra da je Srbija bitan činilac stabilnosti regiona, akcentovao značaj reformi u poglavljima 23 i 24, naglasio da reforme u Srbiji dale rezultate, da se naša država potvrdila kao važan i aktivan partner EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE