Obrenovac, 16.01.2019

Gust raspored za Vučića u aprilu: Merkel, Makron, Mogerini


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.04.2018.
Osim sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u aprilu će imati još mnogo sastanaka, piše Tanjug

Foto:EPA-EFE/MARKUS HEINE
Najavljeni intenzivni razgovori i pojačan diplomatski angažman predsednika Aleksandra Vučića narednih sedmica započeće, ako je reč o najznačajnijim međunarodnim partnerima Srbije, novim sastankom sa kancelarkom Merkel, ali i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, te, ponovo, sa šeficom diplomatije EU/ Federikom Mogerini, saznaje Tanjug u Kabinetu šefa srpske države.

Između tih sastanaka, kako Tanjug saznaje, u predsednikovu spoljnopolitičku agendu u svega tri naredne sedmice je "spakovan" čitav niz susreta i razgovora sa uticajnim političkim i ekonomskim partnerima o najvažnijim pitanjima za Srbiju i njenu budućnost.

"To svakako iziskuje najveći napor, ali nema sumnje da će Srbiji doneti značajne rezultate u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, i promociji ekonomske saradnje", ističu u Kabinetu predsednika Vučića.

On je, naime, već u ponedeljak u Mostaru, povodom otvaranja Međunarodnog privrednog sajma, na kojem će se Srbija, kao zemlja - partner, upečatljivo predstaviti kroz učešće više od 60 najjačih kompanija, kao i bogat kulturni i umetnički program.

Predsednik Vučić će imati odvojene sastanke sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kao i veoma značajan sastanak sa Bojkom Borisovom, premijerom Bugarske, koja predsedava Evropskoj uniji i kojoj je proširenje visoko u prioritetima predsedavanja.

Sa bugarskim premijerom će razgovarati i o konkretnim infrastrukturnim i energetskim projektima.

Predsednik će posetiti i Trebinje i kroz razgovor sa tamošnjim Srbima utvrditi kako im Srbija još može pomoći i podstaći ekonomski razvoj i svaki drugi napredak.

Prema Tanjugovim informacijama, već u sredu u Beograd dolazi Nikos Kocijas, ministar spoljnih poslova Grčke, jedne od pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju tzv. Kosovo.

Srbija sa Grčkom ima odličnu bilateralnu saradnju, koja se ogleda kroz rad Visokog saveta za saradnju, ali i kroz regionalne inicijative i trilateralne i kvadrilateralne formate.

Odmah zatim u Beograd dolazi ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Iv le Drijan.

To je prvi šef francuske diplomatije koji posećuje Srbiju posle dužeg vremena, odnosno još od vremena kada je na tom položaju bio Bernar Kušner.

To je, kako za Tanjug navode u Spoljnopolitičkoj službi predsednika, veoma značajna poseta, ne samo zbog uticaja Francuske u Evropskoj uniji i na međunarodnoj sceni uopšte, već i zato što je reč o pripremi posete predsednika Emanuela Makrona.

Prva poseta jednog francuskog predsednika Srbiji posle bezmalo dve decenije očekuje se u narednim mesecima, ali će predsednik Vučić u međuvremenu, kasnije ovog meseca, biti gost predsednika Makrona na večeri u Parizu.

Sledećeg petka, 13. aprila, predsednik će ponovo biti gost nemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako se predsednik Srbije s Merkelovom prethodno sastao, takođe na njen poziv, u Berlinu, 27. februara, njihov ponovni sastanak, posle samo mesec i po, može se "smatrati delom redovnih predsednikovih konsultacija sa najuticajnijom figurom evropske i svetske političke scene", ističu predsednikovi saradnici.

Odlične veze Srbije i Nemačke videće se i prilikom dolaska Vinfrida Krečmana, predsednika Vlade pokrajine Baden-Virtenberg, treće po veličini i broju stanovnika od šesnaest nemačkih pokrajina, ali po ekonomskoj snazi jednog od najbogatijih regiona u celoj Evropi.

U toj pokrajini, u kojoj živi i najveći broj Srba u Nemačkoj, sedište je nekih od najznačajnijih svetskih kompanija, poput Dajmlera, Poršea, Boša.

Krečman dolazi u pratnji stotinak poslovnih ljudi, koji će se upoznati sa ekonomskim mogućnostima Srbije i uslovima za investiranje.

U Beograd u aprilu ponovo dolazi i Federika Mogerini, potpredsednica Evropske komisije i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Ona je bila u Beogradu 27. marta, dan posle napada na Marka Đurića u severnom delu Kosovske Mitrovice, i sada ponovo dolazi u okviru turneje, koja za cilj ima potvrdu evropske budućnosti regiona.

Kao rezultat nedavne predsednikove posete Hrvatskoj i iskreno pokazane volje za rešavanje otvorenih pitanja, potvrđena je poseta Beogradu predsednika hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića.

Inače, predviđeno je da predsednik Vučić ovog meseca ima bilateralne i regionalne inicijative sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Zatim sledi zvanična poseta belgijskog premijera Šarla Mišela.

I to je veoma važna poseta, jer čak osam godina u Srbiji nije bilo belgijskog zvaničnika tog nivoa.

Poseta je, inače, dogovorena prilikom sastanka predsednika Vučića i premijera Mišela tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, prošlog septembra, do kojeg je došlo na inicijativu belgijske strane, a kada je uspostavljen odličan lični odnos dvojice zvaničnika.

Premijer Mišel je tom prilikom rekao da želi da što bolje upozna Srbiju i podrži njen evropski put.

O evropskom putu Srbije biće najviše reči prilikom dolaska predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

Krajem meseca biće održan i Samit Brdo-Brioni procesa u Skoplju, gde će Evropsku uniju predstavljati upravo njen prvi čovek Donald Tusk, kao i premijer predsedavajuće Bugarske Bojko Borisov.

Na predsednikovoj "aprilskoj agendi" su i regionalne inicijative, poput sastanka Kvadrilaterale, redovnog mehanizma saradnje Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke.

Ovaj put je domaćin rumunska premijerka u Bukureštu.

Prethodni sastanak održan je početkom decembra u Beogradu.

Konačno, među najavljenim posetama i sastancima predsednika Srbije je i dolazak ministra odbrane Kine, a o značaju te posete govori i to da je kineska armija, sa više od dva miliona ljudi u stalnom sastavu, najveća vojska na svetu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE