Obrenovac, 25.01.2021

TUĐE NEĆEMO, SVOJE NE DAMO


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 07.07.2019.
Šta je Srbija dobila podelom diplomatske imovine SFRJ?

Foto:Depositphotos
Dogovorom zemalja naslednica bivše SFRJ Srbiji su pripali objekti stalne misije pri UN u Ženevi, generalnog konzulata u Frankfurtu, ambasade i kuće u Harareu (Zimbabve), kao i rezidencije u Konakriju (Gvineja).

Taj dogovor postignut je na sastanku Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije) koji je održan u Beogradu 2. i 3. jula.

Sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije i donošenjem niza konkretnih odluka po svim tačkama dnevnog reda - uključujući i raspodelu jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Odluka o raspodeli, odnosno dodeli jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma, predstavlja prvu odluku Mešovitog komiteta takve vrste nakon više od sedam godina.

Takođe, u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije, izvršene su izmene i dopune liste iz Dodatka Aneksa B kojima je otpisan jedan broja nepokretnosti za koje je, nakon provere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRJ, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, kako se dodaje, upisana je "novopronađena" imovine bivše SFRJ, koja prethodno nije bila evidentirana u Dodatku Aneksa B.

Mešoviti komitet je konstatovao da je zajednička prodaja nepokretnosti bivše SFRJ u Njujorku (rezidencijalni stan) i Tokiju (ambasada/rezidencija) uspešno okončana, kao i da je prodaja nepokretnosti u Bonu u završnoj fazi.

Razmatrane su i mogućnosti fizičkih podela velikih diplomatskih kompleksa u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi, kao i Adis Abebi.

Takođe je doneta odluka da se lista umetničkih dela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.

Sastanak Mešovitog komiteta u Beogradu je protekao u konstruktivnoj i radnoj atmosferi, a, uprkos kompleksnosti procesa sukcesije bivše SFRJ, kompromisno je ostvaren zajednički napredak i donete su izuzetno značajne odluke po pojedinim pitanjima, navoidi se u saopštenju i dodaje da će naredni, 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ biti održan do kraja februara 2020. u Sarajevu.

Na sastanku u Beogradu su učestvovali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ - Bosne i Hercegovine (Adnan Hadžikapetanović), Hrvatske (Petar Uzorinac), Severne Makedonije (Borčo Damjanov), Slovenije (Damjan Bergant) i Srbije (Veljko Odalović).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE