Obrenovac, 14.07.2020

STAV EU JE JASAN


Izvor: FoNet,Lokalne novine | Obrenovac, 08.05.2019.
Priština mora da ukine takse

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da se EU nada da će se Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto i što pre obnoviti dijalog.

- EU moderira dijalog između Beograda i Prištine već nekoliko godina. Mi se nadamo da će se dve strane vratiti za pregovarački sto i obnoviti dijalog i to što pre. Mi smo spremni da odmah nastavimo s dijalogom o normalizaciji odnosa dve strane - rekao je Fabrici za TV N1.

Prema njegovim rečima, nedavni samit u Berlinu bio je veoma koristan, i na njemu je bilo reči o celom regionu, ne samo o odnosima Beograda i Prištine.

- Naš rad je kontinuiran, Federika Mogerini će sutra biti u Tirani, sledi samit Brdo-Brioni, biće tu još sastanaka. Naš rad je stalan, kako bi se proces dijaloga obnovio i krenulo ka normalizaciji odnosa - ukazao je Fabrici.

On je naveo da su takse Prištine na robu iz Srbije ono što trenutno otežava ponovo pokretanje dijaloga, dodavši da je stav EU jasan - one moraju da se ukinu.

- Međutim, za dijalog je potreban širi aspekt, da se obe strane ponovo obavežu, jer nema alternative dijalogu - kazao je Fabrici.

Govoreći o stanju medijskih sloboda u Srbiji, Fabrici je istako da je to oblast u kojoj "mora da radi bolje".

- Sloboda medija je oblast u vladavini prava koja je zaista od suštinske važnosti za nas. Pre nekoliko dana, na Svetski dan slobode mi smo zajedno širom sveta rekli koliko je važna ta sloboda medija. To je oblast u kojoj Srbija mora da radi bolje, da se unapredi. Pozdravljam pozitivne elemente u vidu medijske strategije, koja je završen u januaru - rekao je Fabrici.

On je dodao da želi da medijska strategija bude usvojena i da se realizuje, a svoje ocene će dati u sledećem izveštaju. Povodom Dana Evrope, Fabrici je kao najveća dostignuća Evropske unije naveo "sedam decenija neprekidnog mira, bez ratova", stvaranje demokratskih država, koje, kako je rekao, to u prošlosti nisu bile, kao i podatak da je EU "najveća ekonomija na svetu".

Srpska privreda se, dodaje, postepeno integriše u ekonomiju EU.

- Mi nemamo male i velike zemlje u EU, imamo jedno tržiste od pola milijarde ljudi i to je mogućnost kompanijama da imaju skoro neograničen pristup ogromnom tržištu. Ekonomski deo za Srbiju je veoma važan - rekao je Fabrici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE