Obrenovac, 21.01.2019

NEOPHODAN DOGOVOR


Izvor: Večernje Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 08.05.2018.
Bitka amandmanima koči usvajanje zakona

Foto:Tanjug
Vlast i opozicija mesecima polemišu o tome ko je kriv za opstrukciju parlamenta. 

"Došli smo u situaciju da je to što u parlamentu radi vlast glupo, ali je mnogo gluplje ono što radi opozicija. Apelujem na kolege da se dogovorimo, da se vratimo normalnom radu, ali ne verujem da bi opozicija to prihvatila. Kada bismo došli do dogovora, oni više ne bi mogli da glume žrtve, što je njima mnogo važnije od bilo kakve rasprave o zakonima", opisao je trenutnu situaciju u Narodnoj skupštini poslanik SNS Vladimir Đukanović.

Vlast zamera opoziciji da podnošenjem stotina uvek istih predloga za dopunu dnevnog reda opstruiše rad parlamenta, jer se na to, na početku svakog zasedanja, potroši čitav radni dan. S druge strane, poslanici vlasti već mesecima na svakoj sednici podnose stotine istovetnih i manje-više besmislenih amandmana na prvi zakon na dnevnom redu, na čije obrazlaganje odlazi sve vreme rezervisano za raspravu o pojedinostima.

"To sa podnošenjem amandmana osmislili smo da bismo sprečili opoziciju da opstruiše raspravu", kaže Đukanović.

Oni su i ranije podnosili hiljade amandmana sa tekstom "briše se", a predlažu i stotine dopuna dnevnog reda, pa se o tome raspravlja po ceo dan. Legitimno je pravo opozicije da opstruiše rad parlamenta, ali i da se vlast tome suprotstavi.

Poslanik DS Aleksandra Jerkov kaže, za "Novosti", da je u Evropi poznata praksa da opozicija ometa parlament, ali da nigde to ne čini vlast.

"Prema Poslovniku, svi mogu da podnose amandmane, ali je politički krajnje problematično da vlast ne može da istrpi da opozicija govori dva minuta. Oni time ne vređaju opoziciju nego građane, koji ne mogu da čuju šta zaista u tim zakonima piše. Svi amandmani su im isti, besmisleni", tvrdi Jerkov.

NAJAVLJUJU I BOJKOT

Predstavnica kluba "Za spas Srbije" Sanda Rašković Ivić najavila je da će ta grupa ubuduće bojkotovati raspravu o amandmanima, kao i da o tome razgovaraju sa ostalim opozicionarima.

"Način rasprave preti da preraste u totalnu besmislicu i rijaliti. Vlast to čini produkovanjem ogromnog broja amandmana koji liče na besmislene literarne sastave", rekla je Rašković Ivić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE