Obrenovac, 29.05.2020

SRPSKI ŠEF DIPLOMATIJE U RUMUNIJI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.03.2019.
Dačić otvorio konzulat Srbije u Piteštiju

Foto:Ministarstvo spoljnih poslova
Za Srbiju saradnja sa susednim zemljama, pored evro-integracionih procesa, predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić tokom svečanog otvaranja konzulata Republike Srbije u Piteštiju, u Rumuniji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije je u obraćanju prisutnima na svečanom otvaranju konzulata na čelu sa počasnim konzulom Davidom Acatom izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Srbija i Rumunija predstavljaju model dobrosusedstva u regionu, što se, kako je dodao, ogleda kako u odnosima dve zemlje, tako i u odnosima dva naroda.

"Srpska nacionalna manjina u Rumuniji, kao baštinik bogate nacionalne kulture nastale na ovom prostoru, predstavlja most saradnje između dva naroda i ovu priliku želeo bih da iskoristim da izrazim zahvalnost državi Rumuniji na pomoći koju pruža srpskoj nacionalnoj manjini", kazao je ministar Dačić.

"Mnogo je svedočanstava bliskih veza dva naroda i dve države. Pravoslavna vera i tradicija, običaji koje zajednički baštinimo, jedni su od njih. I danas se u Temišvaru mogu čuti talasi Radio Beograda, a u Beogradu Radio Rešice. Spajaju nas Dunav, Djerdap, antički Trajanov most, ali i prekogranični projekti saradnje. Povezuje nas i činjenica da su Novi Sad i Temišvar proglašeni prestonicama evropske kulture za 2021. godinu", naveo je Dačić.

On je ujedno podsetio da je Rumunija susedna zemlja sa kojom Srbija nikada nije imala većih nesporazuma.

"Poznata je izjava rumunskog političara Nikolae Jorge u Prvom svetskom ratu da Rumunija ima samo dva prijatelja u susedstvu - Srbiju i Crno More. Ja bih dodao da Rumunija i danas može da računa na iskreno prijateljstvo Srbije", naglasio je srpski ministar.

Ponovivši posebnu zahvalnost Rumuniji što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost "Kosova", Dačić je naglasio da je to za Srbiju veoma važno i osetljivo pitanje, koje Srbija želi da reši putem kompromisa, uz veće razumevanje međunarodne zajednice.

"Zbog toga, mislim da je veoma važno aktuelno predsedavanje Rumunije Evropskim savetom, jer je reč o zemlji koja dobro razume naše probleme i koja pruža podršku Srbiji na njenom evropskom putu", istakao je on.

Dačić je podsetio da je od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje prošlo 140 godina, ističući da je otvaranje konzulata u Piteštiju potvrda opredeljenja Srbije da sa Rumunijom nastavi da neguje i unapređuje bliske odnose u svim oblastima od interesa za obe zemlje.

"Sa naše strane, posebno smo zainteresovani za unapređenje ekonomske saradnje, kojoj visok stepen bliskosti u političkim odnosima može biti dobar oslonac", rekao je on.

Navodeći da institucija počasnih konzula u Republici Srbiji ima bogatu tradiciju i značaj u diplomatsko-konzularnim odnosima, Dačić je izneo podatak da danas Srbija ima 74 počasna konzula u inostranstvu, a u Srbiji je otvoreno 27 stranih konzulata na čelu sa počasnim konzulima.

Dačić je ujedno izrazio uverenje da će iskustvo u biznisu i neosporan ugled novog počasnog konzula Acata biti dodatan impuls intenziviranju i proširenju saradnje Srbije i Rumunije, naročito u oblasti investicija.

"Poštovani gospodine Acato, dozvolite mi da Vam još jednom poželim mnogo uspeha u Vašem budućem radum. Hvala!", poručio je šef srpske diplomatije.

Županija Arđeš deseta je županija po veličini (6.862 km2) i broju stanovnika (652.625) u Rumuniji i predstavlja jednu od industrijski najrazvijenijih županija, saopštilo je ranije Ministartsvo spoljnih poslova Srbije.

Nalazi se u južnom delu Rumunije s glavnim gradom Piteštijem, u kojem živi 168.458 stanovnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE