Obrenovac, 16.01.2019

SAMIT U SOFIJI, DA ILI NE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 09.04.2018.
Šta god da uradi, Srbija bi mogla da POGREŠI

Foto:RAS Srbija,Z.Žestić/Tanjug,Slobodan Miljević,S.Radovanović
Posle najave da bi pojedine članice EU, koje nisu priznale nezavisnost Kosova, mogle da izostanu sa samita zemalja Zapadnog Balkana i EU u Sofiji, i to zbog prisustva Kosova, još je neizvesno kako će se ponašati Srbija.

Ako na skupu Kosovo bude predstavljeno kao nezavisna država, Srbija će se naći u “nebranom grožđu”, i ozbiljnoj dilemi prisustvovati ili ne.

Ako bude odlučila da se odazove pozivu, mogla bi da pogreši. Ako iz istog razloga ne ode na taj evropski skup, opet će pogrešiti. Toga je, čini se, svesno i državno rukovodstvo koje, bar za sada, nema jasan stav o tome da li bi Srbija trebalo da se odazove, ili "preskoči" događaj.

- U ovom trenutku ne mogu da odgovorim. To je tek 17. maja, a mi ćemo pre toga imati mnogo značajnih sastanaka, veoma važnih za našu zemlju - odgovorio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje o prisustvu Srbije na Samitu u Sofiji, precizirajući da će odgovor znati posle razgovora koji će se dešavati između 10. i 20 aprila.

Kako za “Blic” objašnjava doktorand Fakulteta političkih nauka (FPN) Stefan Surlić, Srbija je u nezavidnom položaju. Sa jedne strane, kaže on, ako Kosovo bude predstavljeno kao država, ispašće da Kipar, Rumunija i Španija više brinu o stavu Srbije nego ona sama.

- Sa druge strane, Srbija je zajedno sa Crnom Gorom svrstana u red najuspešnijih zapadnobalkanskih zemalja kada je reč o evrointegracijama, govori se o 2025. godini kao mogućem datumu za pristupanje, pa bi u tom smislu zaista bila šteta da ne bude tamo gde je i ideja da se podstakne brža integracija Zapadnog Balkana u EU - priča Surlić za “Blic”.

Međutim, kaže, čak i da Srbija i Kosovo budu prisutne na istom skupu, to ne bi bio presedan, jer su se i do sada predstavnici Beograda i Prištine sastajali na sličnim događajima, naročito u okviru Berlinskog procesa koji se bavi zapadnobalkanskom šestorkom.

- Još uvek ne znamo kako je Bugarska, koja trenutno predsedava EU, zamislila susret. Ono što je najspornije u svemu ovome nije to da Kosovo prisustvuje, već kako će biti predstavljeno, kao država ili pod neutralnim statusom. Taj problem nema samo Srbija, jer ni pet država članica EU nisu priznale kosovsku nezavisnost - objašnjava on.

Još nije poznat format

I direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović navodi da je rano govoriti o detaljima, jer još nije jasno ni u kom formatu ni sa kojom idejom će zemlje nastupati u Sofiji.

- Srbiji je u interesu da učestvuje, jer je Strategijom EU o Zapadnom Balkanu stavljena u fokus, i data joj je mogućnost bržeg tempa ka evrointegracijama - navodi ona.

Kako kaže, Srbiji u narednom periodu predstoje diplomatske aktivnosti u ovom smislu, i zato je još rano govoriti o njenom učešću ili eventualnom izostanku.

Da Srbija i dalje vaga šta činiti govori i to što je pre nekoliko dana premijerka Srbije Ana Brnabić rekla da od formiranja ZSO zavisi odlazak u Sofiju, dok srpski šef diplomatije Ivica Dačić “spušta loptu” i navodi da će Srbija ići na skup, ali i da će dobro analizirati situaciju.

Bila bi šteta...

Da bi Srbija trebalo da bude prisutna u Sofiji smatra i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, koji je juče rekao da bi bila šteta da se neka politička pitanja mešaju u taj proces, i da “zamagle ono što su stvarni ciljevi samita u Sofiji i procesa intergacija uopšte”.

Bugarsko predsedavanje navodi da je rad na organizaciji Samita u toku, i da će se poštovati princip statusne neutralnosti Kosova.

Upravo u tome Stefan Surlić sa FPN vidi mogući kompromis.

- Rešenje bi moglo da bude takvo da Kosovo bude prisutno kao statusno neutralno. Taj kompromis bi mogao da odgovara i zemljama članicama koje nisu priznale nezavisnost, i Srbiji čija je to državna politika, ali i Bugarskoj kao zemlji koja predsedava, i koja bi okupljanjem svih članica demonstrirala evropsko jedinstvo - zaključuje on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE