Obrenovac, 14.07.2020

'SRBIJA JE POSVEĆENA DIJALOGU'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.04.2019.
Gojković: EU je celovita i sigurna samo sa Zapadnim Balkanom

Foto:Narodna Skupština RS/Tanjug
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković juče je u Beču, na Konferenciji predsednika parlamenta država EU i zemalja kandidata, istakla da samo sa Zapadnim Balkanom kao njenim integralnim delom, EU može biti jedinstvena, celovita i sigurna.

Gojković je na Konferenciji, govoreći na temu susedstva Evropske unije, ukazala da i današnja tema državama kandidatima za članstvo daje nadu i ohrabrenje da ostaju u fokusu politika Evropske unije, uprkos izazovima sa kojima se Unija suočava, a koji zahtevaju otvorenost u dijalogu, mudrost u izboru rešenja, hrabrost u njihovom sprovođenju i solidarnost u podnošenju posledica.

Predsednica Skupštine Srbije je naglasila da je važno da perspektiva punopravnog članstva bude kredibilna za Zapadni Balkan, sa vidljivim ciljevima koje postavlja stabilna i snažna EU, polazeći od principa i vrednosti na kojima je ovaj veliki i jedinstveni projekat zasnovan, saopšteno je iz parlamenta.

"Kao predsednica parlamenta države koja je kandidat za članstvo, želim da naglasim da je Srbija posvećena dijalogu i saradnji po svim otvorenim pitanjima u našem regionu, jer je to jedini put prevazilaženja problema, očuvanja stabilnosti i stvaranja sigurne budućnosti za naše građane", poručila je Gojković.

Ona je rekla da Srbija očekuje da EU, kao posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, utiče na ukidanje odluke o uvođenju taksi na srpske proizvodem, kao i proizvode iz BiH.

"Reč je o nezakonitoj meri koju Priština primenjuje već šest meseci. Osuda i ukidanje ove mere poslalo bi jasnu poruku o neprihvatljivosti jednostranih i radikalnih mera i omogućilo bi nastavak dijaloga sa ciljem postizanja obostrano prihvatljivog rešenja", rekla je Gojković.

Ona je naglasila da je Beograd spreman na nastavak dijaloga, bez obzira što druga strana nije ispunila do sada preuzete obaveza.

Gojković je napomenula da Srbija učestvuje u svim izazovima sa kojima se EU suočava, kao što su ekonomska i migrantska kriza, klimatske promene i da ulaže i dodatni napor u sopstvene reforme i harmonizaciju sa standardima EU.

"To činimo kako bi dali vredan doprinos Uniji u jednoj od njenih najuspešnijih politika - politici proširenja. Naša puna privrženost procesima integracija, zasnovana je na uverenju da su svi napori, nekada teške mere, u najboljem interesu građana našeg regiona, ali i u interesu EU", istakla je Gojković.

Na dvodnevnoj konferenciji učestvovuju predstavnici svih nacionalnih parlamenata Evropske unije, među kojima i 30 predsednika parlamenta zemalja EU i zemalja kandidata - Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i Turska.

Konferenciju predsednika parlamenata EU otvorili su predsednik Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka i potpredsednica Evropskog parlamenta Mejred Mekginis.

Debatuje se na teme "Evropska unija i njeni susedi" i "Evropska unija pred izborima za Evropski parlament 2019. godine, dalji razvoj saradnje između nacionalnih marlamenata i evropskih institucija".

U delegaciji Narodne skupštine je i potpredsednik Veroljub Arsić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE