Obrenovac, 22.01.2019

SUSRET U KREMLJU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.05.2018.
Vučić: Putin dolazi u Srbiju do kraja godine

Foto:Predsedništvo Srbije
Predsedniki Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Moskvi da je predsednik Rusije Vladimir Putin prihvatio njegov poziv i da će doći u posetu Srbiji pre kraja godine.

"Uputio sam poziv predsedniku Putinu i mogu sa zadovoljstvom da kažem da predsednik Putin stiže u Srbiju i doći će pre kraja godine", rekao je Vučić obraćajući se novinarima srpskih medija.

On je dodao da će naknadno biti dogovoren datum posete.

"Mi ćemo mu tada pokazati mnogo toga što smo uspeli u međuvremenu da uradimo. I naše ekonomske rezultate, ali ćemo mu pokazati i napredniju, ozbiljniju i snažniju armiju, nego što je bila kada je poslednji put bio u našoj zemlji", rekao je Vučić.

Srpska vojska će biti snažnija, a naša zemlja sigurnija kad nabavimo novo naoružanje od Rusije, ali nama to ne treba ni za kakve sukobe već da možemo da ih sprečimo, rekao je Vučić.

U izjavi novinarima srpskih medija Vučić je rekao da se razgovori o toj temi nastavljaju i danas u Moskvi, te da ne može ništa više i detaljnije da kaže, jer, dodao je, mnogo toga zavisi i od naših mogućnosti.

Rusija će nedvosmisleno i jasno izneti svoje stavove po pitanju Kosova i Metohije, izjavio je Vučić i naglasio da je bez ruske saglasnosti u UN nemoguće postići bilo kakvo rešenje.

"Rusija će nedvosmisleno i jasno izneti svoje stavove po pitanju Kosova i Metohije, a bez Rusije je nemoguće ono što je veoma važno, a što sam i rekao predsedniku Putinu, da bez bilo kakve ruske saglasnosti u UN nemoguće je da se dobije bilo kakvo rešenje", rekao je Vučić novinarima u Mokosvi.

On je dodao da će, u tom smislu, Rusija veoma aktivno pratiti razgovore o KiM "i sve što se bude zbivalo" i da će uvek pravovremeno reagovati, na određen način.

Vučić je rekao da će Rusija "na aktivan i suštinski način učestvovati u praćenju celokupnog procesa i situacije u odnosima između Beograda i Prištine, posebno uticaju različitih međunarodnih faktora na to pitanje".

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je sinoć na početku susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je zadovoljan što će moći da razmotre čitavu lepezu pitanja u odosima između dve zemlje, a predsednik Vučić je, uz opasku da u međunarodnim odnosima ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ukazao da srpski narod nikada neće zaboraviti mnogo puta iskazanu podršku Rusije.

"Veoma mi je drago što ste u Moskvi i to povodom koji je veoma značajan i za Rusiju i za Srbiju, povodom završetka Drugog svetskog rata ili Velikog otadžbinskog rata kako ga mi zovemo", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, u istorijskom sećanju dva naroda bezuslovno su sačuvane slavne stranice istorije Srbije i Rusije, koje su se zajednički borile protiv zajedničkog neprijatelja.

"Ove godine se obeležava i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije. Robna razmena između naših zemalja prošle godine je porasla 23 odsto i veoma sam zadovoljan što večeras možemo, pre sutrašnjih svečanosti, da u neformalnoj atmosferi razgovaramo o čitavom kompleksu naših odnosa", zaključio je Putin.

Predsednik Vučić je rekao da se Srbija pokazala kao veoma pouzdan partner Ruske Federacije i da u trenucima koji nisu uvek bili laki za Rusiju nikada nije išla protiv interesa Rusije i ruskog naroda.

Vučić je zahvalio na toplom prijemu i čestitao Putinu na izvanrednoj pobedi na predsedničkih izborima, te poželeo mnogo uspeha u radu.„U ime građana Srbije zahvalio bih se na podršci koju uvek ste pružali Srbiji u teškim trenucima. Kao što znate, u međunarodnim odnosima ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ali srpski narod nikada neće zaboraviti vašu podršku ni 2015. kada ste najstradalniji narod na Balkanu spasiili od žiga genocidnog naroda, stavljajući veto na birtansku rezoluciju, ali i mnogo puta pomažući nam da sačuvamo teritorijalni integritet i suverenitet", istakao je on.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je obim trgovinske razmene samo u prva tri meseca ove godine uvećan za 10 odsto u odnosu na dobru 2017. godinu.

„Srbija će čuvati svoju nezavisnost, vojnu neutralnost i neće postati član NATO, niti bilo kog drugog vojnog saveza", naglasio je on.

Izrazio je nadu da će dve zemlje imati priliku da uvećaju i poboljšaju saradnju u svim oblastima u narednom periodu.

Vučić i Putin su potom razgovore nastavili iza zatvorenih vrata, u četiri oka, a zatim i tokom radne večere.

Predsednik Srbije će s Putinom danas prisustvovati Vojnoj paradi povodom proslave Pobede nad fašizmom

Predsednik Srbije će sa svojim ruskim kolegom, posle Parade, položiti venac na spomenik Neznanom junaku, a potom i cvet na spomen ploče gradova heroja.

Takođe, predsednik Srbije prisustvovaće i prijemu u Velikom kremljanskom dvorcu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE