Obrenovac, 28.01.2022

OD DVA ZLA, BIRAMO MANJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2019.
Srbi više veruju institucijama svoje države nego EU

Foto:Depositphotos
Srbi više veruju institucijama svoje države nego Evropskoj uniji, pokazalo je najnovije istraživanje "Evrobarometra".

Procenat onih koji imaju pozitivnu sliku o EU u našoj zemlji iznosi 37 odsto, a oko 27 procenata ispitanih gaji negativne percepcije o uniji, pokazalo je istraživanje koje prenosi "Blic".

Prema podacima ovog istraživanja Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj vlada dominantno nepoverenje prema EU i jedina je zemlja u kojoj građani više veruju vladi nego evropskim institucijama, pa tako nacionalnoj vladi veruje 41 odsto građana, dok poverenje Evropskoj uniji daje samo 33 procenata ispitanika.

Istraživanje je sprovedeno u junu ove godine u kome su građani odgovarali na pitanja o evropskoj sudbini Srbije, a koje je našu zemlju stavilo na poslednje mesto u regionu po stepenu poverenja u evropske institucije, prenosi Blic.

Od svih tema koje bi mogle da zabinjavaju građane Srbije posebno se izdvajaju tri - nezaposlenost koja brine 36 odsto građana, ekonomska situacija (33 odsto) i kriminal (25 odsto).

Na pitanje kako bi ocenili stanje u nacionalnoj ekonomiji, 67 odsto građana Srbije odgovara sa "loše", dok 31 procenat misli da je dobro, a kada su u pitanju ovi odgovori male su razlike u odnosu stavove građana u Albaniji i Makedoniji.

Istaživanje "Evrobarometra", sprovedeno je Crnoj Gori, Albaniji, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Situacija u regionu kada je u pitanju odnos prema EU potpuno je drugačija, a posebno u Severnoj Makedoniji gde ove brojke iznose 57 odsto poverenja prema EU i 33 odsto prema nacionalnoj vladi, u Albaniji je to 69 procenta prema 40 procenta, dok je u Crnoj Gori 47 odsto prema 43 odsto.

Zanimljivo je što građani Albanije najbolje ocenjuju EU, jer čitavih 81 odsto ima pozitivnu percepciju, a samo tri procenata ima negativnu sliku.

Kako se navodi, jedina sličnost Srbije sa zemljama regiona je u asocijacijama koje EU ima za njene građane- najveći broj Uniju vezuje za "slobodu putovanja, studiranja i rada bilo gde u EU", a zatim za "ekonomski prosperitet".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE