Obrenovac, 21.05.2019

Beogradu i Prištini upućeno otvoreno pismo 17 NVO


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2018.
Prvi put da dogovor bude između Srba i Albanaca, a ne nametnut od treće strane

Foto:Pixabay
Grupa nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije pozvala je Beograd i Prištinu da nastave dijalog u cilju pronalaženja realnog, održivog i kompromisnog rešenja koje bi moglo prvi put da bude dogovor Srba i Albanaca, a ne nametnuti dogovor treće strane koji se više puta pokazao nefunkcionalnim.

U otvorenom pismu zvaničnom Beogradu i zvaničnoj Prištini te nevladine organizacije se pozivaju na odgovornost koju, kako navode, imaju prema građanima sa kojima su u prethodnim godinama naporno radili da naše društvo učine boljim, te poručju da "u ovom istorijski važnom trenutku ne žele da ostanu nemi i po strani dok se vode ozbiljni razgovori o životima svih nas".

Zabrinuti zbog oštrih izjava pojedinih javnih ličnosti, ove NVO zahtevaju da se proces pregovora odvija u miru i bez napetosti koje bi ugrozile bilo koga, uzimajući u obzir sve ideje bez izuzetka, jer, kako kažu, kompromis traži kreativnost svih, a ne isključivost i unapred zadata i često neostvariva rešenja.

Od međunarodne zajednice očekuju podršku Beogradu i Prištini u ovom procesu, duboko uvereni da su i njima mir i stabilnost na prvom mestu kad je reč o budućnosti na ovim prostorima.

- Od naših građana očekujemo podršku ovom procesu, jer se ovaj proces tiče svih nas, a najavljeni referendum je istorijski najbolji primer demokratski izražene volje građana - poručuje 17 nevladinih organizacija u saopštenju dostavljenom medijima.

Među potpisnicima apela su nevladine organizacije Prijateljstvo, Healthy Life, One Click, Lokalni savet mladih Leposavić, Udruženje omladine Leposavić, Cile, Centar civilnog društva Leposavić, Omladinski edukativni klub Sinergija, Udruženje poslovnih žena Avenija, Centar za zastupanje demokratske kulture, Zdravi mladi uspešni, Inicijativa za društvene inovacije Zvečan, PSZ Zvečan, Centar za razvoj ljudskih potencijala, Aletro, 4 Life, Ecologica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE