Obrenovac, 16.07.2020

NA BIRALIŠTA TEK U MARTU?


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2019.
Ako ne bude većih potresa na političkoj sceni, vlast neće raspisati vanredne parlamentarne izbore

Foto:Printscreen
Građani Srbije će za novi sastav republičke skupštine, najverovatnije, glasati u redovnom terminu, zajedno sa izjašavanjem za sastave lokalnih parlamenata. Ti izbori bi, kako stvari sada stoje, trebalo da budu održani u martu sledeće godine.

Da će izbori, ako ne bude neke političke bure, biti održani u redovnom terminu, potvrdio je i predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić koji je, na RTS, rekao da se naša zemlja nalazi u predizbornoj godini i da je do glasanja ostalo deset meseci. Ipak, on nije u potpunosti isključio mogućnost da se izbori raspišu ranije, "ukoliko se dogodi nešto i neko kaže da ne veruje u legitimitet vlasti".

Politički analitičar Dragoljub Anđelković kaže da Vučić, za razliku od vrha SNS koji se, u vezi sa izborima, rukovodi isključivo partijskim interesom, mora da balansira i sagleda, pre svega, državni interes:

- U ovom trenutku, izbori nisu dobra opcija dok god postoji šansa da se otkoči proces pregovora sa Prištinom. Takođe, ako bi Srbija sada raspisala izbore, to bi pružilo priliku Prištini da optuži Beograd da izlaskom na birališta traži izgovor da pobegne od pregovaračkog procesa. Tako bi pokušali da odgovornost za zastoj prebace na nas. S druge strane, ukoliko bi opozicija počela da direktno traži izbore, Vučić verovatno ne bi imao izbora nego da posluša stranačke saborce i ranije pozove građane na birališta.

Anđelković ističe i da redovni izborni ciklusi svedoče o stabilnosti države i da bi Srbija trebalo da ostavi iza sebe period čestih vanrednih izbora.

Vučić je ranije rekao da su jedini mogući termini za vanredne izbore 23. i 30. jun. Prvi termin je sada praktično isključen, jer bi izbori u tom slučaju morali da budu već raspisani. U drugoj varijanti, Skupština bi morala da bude raspuštena do 16. maja, ali s obzirom na klimu u političkim krugovima i na dešavanja u vezi sa pregovorima o južnoj srpskoj pokrajini, ta mogućnost je gotovo u potpunosti isključena.

U prilog održavanju izbora u redovnom roku ide i to što su za početak jula zakazani razgovori u Parizu gde će, u organizaciji nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, biti pokušano da se pregovori pomere s mrtve tačke, posle zastoja koji je nastao zbog toga što su albanske vlasti uvele takse na srpsku robu.

VRH NAPREDNJAKA ZA IZBORE

Srpska napredna stranka je u proteklom periodu više puta većala o mogućim prevremenim izborima i svaki put je čitav vrh podržao tu ideju. Vučić je, međutim, iskazivao rezervu prema tom scenariju i pozivao da se odluka odloži dok ne bude jasnija perspektiva pregovora Beograda i Prištine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE