´╗┐ POSLANICI U SKUP┼áTINI

Obrenovac, 22.08.2018

POSLANICI U SKUPŠTINI


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2018.
Usvojeni Zakon o vojnom obrazovanju i izmene Zakona o BIA

Foto:Zorana Jevti─ç


´╗┐

Skupština Srbije usvojila je ju─Źe Zakon o vojnom obrazovanju, kojim se sa sistemom obrazovanja u Srbiji uskla─Ĺuju propisi o vojnom školstvu.

Glasanje o tom zakonu trajalo je više od dva sata, jer je podneto 654 amandmana.

Polovina amandmana je bila od poslanika vladaju─çe ve─çine, zbog ─Źega je negodovala opozicija, jer nije bilo vremena za raspravu u pojedinostima o preostalim ta─Źkama dnevnog reda.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o bezbednosno- informativnoj agenciji (BIA), kojima je predvi─Ĺeno da akt o sistematizaciji i ure─Ĺenju radnih mesta donosi direktor BIA uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije.

Tim izmenama predvi─Ĺeno je da se aktom koji donosi direktor BIA, utvr─Ĺuju organizacione jedinice, poslovi koji se u njima obavljaju, na─Źin rukovo─Ĺenja, ovlaš─çenja i odgovornosti rukovodilaca, unutrašnja kontrola i interna revizija. Izmenama zakona je predvidjeno da podaci sadr┼żani u aktu koji donosi direktor BIA budu tajni i da se njima postupa u skladu sa zakonom kojim se ure─Ĺuje tajnost podataka.

Predvi─Ĺeno je i da za popunjavanje radnih mesta u BIA nije potreban konkurs, a o zasnivanju radnog odnosa rešenjem odlu─Źuje direktor. Izmenama je predvi─Ĺeno stru─Źno usavršavanje pripadnika BIA i polaganje stru─Źnog ispita, a da se program i na─Źin poha─Ĺanja utvr─Ĺuje aktom direktora. Zakonom je propisano da se pripadnicima BIA ocenjuje rad jednom godišnje a da se postupak, merila i na─Źin ocenjivanja ure─Ĺuje aktom koji takodje donosi direktor.

U obrazlo┼żenju zakona navedeno je da se izmene i dopune donose u cilju o─Źuvanja postoje─çeg radno-pravnog statusa pripadnika BIA i uskla─Ĺivanja sa usvojenim novim zakonima o policiji i o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE