Obrenovac, 21.01.2019

POSLANICI U SKUPŠTINI


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2018.
Usvojeni Zakon o vojnom obrazovanju i izmene Zakona o BIA

Foto:Zorana Jevtić
Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o vojnom obrazovanju, kojim se sa sistemom obrazovanja u Srbiji usklađuju propisi o vojnom školstvu.

Glasanje o tom zakonu trajalo je više od dva sata, jer je podneto 654 amandmana.

Polovina amandmana je bila od poslanika vladajuće većine, zbog čega je negodovala opozicija, jer nije bilo vremena za raspravu u pojedinostima o preostalim tačkama dnevnog reda.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o bezbednosno- informativnoj agenciji (BIA), kojima je predviđeno da akt o sistematizaciji i uređenju radnih mesta donosi direktor BIA uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije.

Tim izmenama predviđeno je da se aktom koji donosi direktor BIA, utvrđuju organizacione jedinice, poslovi koji se u njima obavljaju, način rukovođenja, ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca, unutrašnja kontrola i interna revizija. Izmenama zakona je predvidjeno da podaci sadržani u aktu koji donosi direktor BIA budu tajni i da se njima postupa u skladu sa zakonom kojim se uređuje tajnost podataka.

Predviđeno je i da za popunjavanje radnih mesta u BIA nije potreban konkurs, a o zasnivanju radnog odnosa rešenjem odlučuje direktor. Izmenama je predviđeno stručno usavršavanje pripadnika BIA i polaganje stručnog ispita, a da se program i način pohađanja utvrđuje aktom direktora. Zakonom je propisano da se pripadnicima BIA ocenjuje rad jednom godišnje a da se postupak, merila i način ocenjivanja uređuje aktom koji takodje donosi direktor.

U obrazloženju zakona navedeno je da se izmene i dopune donose u cilju očuvanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika BIA i usklađivanja sa usvojenim novim zakonima o policiji i o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE