Obrenovac, 27.01.2020

TENZIJE, BARIKADE, PA GOVOR U KOSOVSKOJ MITROVICI


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 10.09.2018.
Ovako je izgledao drugi dan Vučićeve posete KiM

Foto:Tanjug/AP/Darko Vojinović
Drugi dan posete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića južnoj srpskoj pokrajini protekao je u znaku incidenata i albanskih blokada na putu ka srpskom selu Banje.

Predsednik Srbije odlučio je zatim da se vrati u Kosovsku Mitrovicu, pošto su ga policajci obavestili da su blokade na dva kilometra ispred njih i da nije bezbedno da nastavi put.

Blokade su postavljene na pet lokacija, a svi putevi su blokirani traktorima i balvanima. Ubrzo je kosovska vlada donela odluku da se poseta selu Banje otkazuje iz bezbednosnih razloga. Odluka “odmah” stupa na snagu, poručio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Prištinski mediji objavili su fotografije i video snimke s barikada na putevima u KiM kojima bi trebalo da prođe Aleksandar Vučić.

Stotine Albanaca, među kojima su i veterani OVK, blokirali su bagerima, šleperima i balvanima put prema selu Banje, u opštini Srbica.

Put ka selu Banje bio je blokiran kamionom, postavljena je barikada od drva i guma, koja je potom i zapaljena. Na putu su se nalazili transparentni sa porukama "Vučić neće proći", "Vučiću, vrati se".

Vučić se meštanima Banja obratio telefonom.

“Žao mi je što nisam mogao da dođem jer to nisu htele prištinske vlasti”, rekao je Vučić preko telefona.

Vučić je u Kosovskoj Mitrovici, u govoru koji je počeo tačno u podne, poručio Srbima da je njegova obaveza da kaže da će Srbija i u dobru i u zlu uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji. On je rekao da jedino želi da izbori veća prava za Srbe na Kosovu kroz kompromis.

Posebno je naglasio da ne postoji nikakav nacrt rešenja za Kosovo, niti smo blizu njega.

"Pre nego što pročitam ono što sam nedeljama pisao, hoću da se izvinim građanima koji nisu mogli da dođu, jer su neki drugi ljudi palili gume, šenlučili, pucali, valjda sa namerom da zastraše Srbe. Da se izvinim i zahvalim meštanima sela Banje, ovo nije poslednji put da sam želeo da ih posetim i da ću sledeći put doći i hvala im na pripremljenom dočeku", rekao je predsednik Srbije na početku govora u Kosovskoj Mitrovici.

On je poručio da oni koju su postavljali barikade "neće naići na jednodušnu osudu jer šta god da urade to je njihovo čedo".

"I mi ćemo snositi odgovornost jer valjda nismo imali dovoljno vode da gasimo vatre koje su oni palili. Naš je zadatak, ne samo da promenimo sliku o sebi nego i ugao na koji način oni ka Balkanu gledaju.I u dobru i u zlu bićemo uz vas, uz naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je on i dodao:

"Došao sam da kažem istinu o našoj teškoj situaciji, jer da ćutim niti mogu niti smem".

Vučić je još jednom naglasio da je ideja da sačuvamo mir i pokušamo da uspostavljamo mostove poverenja prema Albancima.

"Imam nameru da ova zemlja bude velika, ne po tome što će da osvoji Balkan, ili svet, nego po tome što će da osvoji budućnost”, rekao je on. 

"Odavde nema nazad", rekao je predsednik i poručio da će "i u dobru i u zlu" država Srbija uvek biti uz svoj narod.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE