Obrenovac, 21.09.2020

PODRŠKA IRANA TERITORIJALNOM INTEGRITETU SRBIJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 10.10.2018.
Bilateralni odnosi dve zemlje dobri i prijateljski

Foto:Shutterstock
Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se juče sa predsednikom Islamske konsultativne skupštine Islamske Republike Irana Alijem Laridžanijem, koji je ponovio podršku Irana teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i napomenuo da Iran podržava dijalog između Beograda i Prištine.

Gojković i Laridžani su, na marginama 3. sastanka predsednika parlamenata Evroazijskih zemalja u Turskoj, naglasili da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski i izrazili uverenje u nastavak plodne saradnje na unapređenju i proširenju odnosa.

Predsednica srpske skupštine je istakla da postoji interes da sa razvija svestrana saradnja sa Iranom u obostranom interesu i ukazala da je Srbija opredeljena za produbljenje prijateljskih odnosa i čvršću privrednu saradnju, saopšteno je iz parlamenta.

Gojković i Laridžani su izrazili zadovoljstvo zbog intenziviranja parlamentarne saradnje u proteklom periodu kako na najvišem nivou, tako i na nivou radnih tela, kao i poslaničkih grupa prijateljstva.

Gojković je zahvalila Iranu na poštovanju međunarodnog prava i principijelnim stavovima po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i ukazala da je Srbija privržena dijalogu i realizaciji dogovorenih rešenja, te upoznala predsednika Islamske konsultativne skupštine Irana sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

Laridžani je podsetio na podršku Irana po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i napomenuo da Islamska Republika Iran podržava dijalog između Beograda i Prištine.

Gojković i Laridžani su razgovarali i o mogućnostima razvoja ekonomske saradnje i povećanju robne razmene, kao i borbi protiv terorizma, a Gojković je uputila poziv predsedniku Islamske konsultativne skupštine za uzvratnu posetu Srbiji.

Gojković se sastala i sa predsednikom Parlamenta Kazahstana Nurlanom Nigmatulinom, sa kojim je razgovarala o unapređenju parlamentarne saradnje, kao važnom segmentu unapređenja ukupnih odnosa dve prijateljske države.

Ona je pozvala Nigmatulina da u cilju daljeg razvoja saradnje između parlamenata dođe u posetu Srbiji, što će biti prilika za potpisivanje sporazuma o saradnji, kao dodatnog unapređenja odnosa Srbije i Kazahstana.

Nigmatulin je uputio poziv predsednici Narodne skupštine Republike Srbije za naredni, 4.sastanak zemalja Evroazije, koji će biti održan u Kazahstanu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE