Obrenovac, 21.03.2019

BIĆEMO MOĆNIJI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 11.06.2018.
Vučić: Vojni budžet godišnje preko milijardu evra

Foto:Alo!/Masanori Jošida
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se u Vojsku Srbije u poslednje tri godine ulaže mnogo više nego što je vojni budžet od 650 miliona evra, te da budžet za Vojsku na godišnjem nivou bude oko milijardu evra i više i koristi se pre svega za modernizaciju vojske.

"Mi danas ulažemo mnogo više, nije naš budžet vojni svega 650 miliona kao što piše, zato što mi iz drzugih izvora izdvojimo još 350 miliona dodatnih, te računajte da nam je vojni budžet milijardu ili preko milijardu", kazao je Vučić u izjavi novinarima nakon što je obišao Vojnu gimnaziju.

Dodao je da se poslednje tri godine troši mnogo više novca od onoga što piše u budžetu, ali da to ne ugrožava budžet, već se troše tekuće budžetske rezerve, novac iz suficita, te da je najveći deo tog novca iskorišćen za modernizaciju vojske.

"Mi do juče nismo imali ni jednu jedinu letelicu - lovca. Početkom sledeće godine mi ćemo imati 14 najmodernijih migova četvrte generacije, nije peta generacija, ali najmoderniji lovci četvrte generacije", kazao je Vučić i dodao da će Vojska Srbije imati helikoptere H 145 kupljene od Nemaca i Francuza, te da su kupljena dva MI 17 od Rusa, a da se kupuje još helikoptera od Rusa i borbenih i transportnih.

"To za zemlju našeg obima, naše teritorije i broja stanovnika nije malo, malo je u odnosu na Izrael, ali nije malo u odnosu na druge zemlje. Od zemalja sličnih ljudskih i teritorijalnih kapaciteta i potencijala u regionu, ne postoje snažnije armije od naše", istakao je Vučić.

Naveo je da postoji više problema, te da je jedan od njih ljudski potencijal i dodao da se mora imati mnogo više dece koja će da uče u Vojnoj gimnaziji i na Vojnoj akademiji, mnogo više vojnika.

Kada je u pitanju ljudski potencijal, kako je rekao, najmanje problema ima na jugu Srbije, a najviše je problema zbog niskih primanja i to u Vojvodini i Beogradu, a taj problem će rešiti poboljšanje standarda vojnika.

"Pod dva imamo problem da je naša tehnika prilično zastarela, nije obnavljanja decenijama, i dalje robujemo starim sistemima i teško prihvatamo novo naoružanje i to zbog procedura", naveo je predsednik i dodao da je potrebno promeniti odnos prema policajcimja i vojnicima u društvu, jer bez njih ne bismo imali ni mir, ni stabilnost.

"Zato sam rekao da želim da vidim što veći broj njih u uniformama, da se toga ne stide i da se time ponose, ako bude trebalo davaćemo i dodatne bonuse, jer će se zbog toga i građani na ulicama osećati sigurnije", kazao je Vučić.

Istakao je da je proces modernizacije armije proces od 10 godina, te da će za 10 godina građani moći da vide veoma respektabilnu i snažnu armiju, koja danas nije slaba, ali je potrebno da bude jača.

Govoreći o još uvek nerenoviranoj zgradi Ministarstva odbrane, Vučić je kazao da je teško bilo šta izvesti po tom pitanju, jer kada je, kaže, bio pronađen i investitor, rekli su mu da hoće da prikrije NATO zločine, iako je on prvi koji je počeo da obeležava velikim manifestacijama početak ageresije.

"Naša imovina je precenjena i vojsku mnogo košta čuvanje objekata koji ničemu ne služe, ali ne vredi, to je potreba da se sačuva na naše ime. Ne treba tako, dajte nekom ko će to moći da iskoristi, ne pričajte mi gluposti da kasarna u Negotinu košta 19 miliona evra, ništa tamo ne vredi 19 miliona evra", kazao je Vučić.

Dodao je da su se neke stvari u Vojsci promenile, ali da mora još dosta toga da se menja.

"Voleo bih kada bi vojska dala imovinu koja joj ne treba, a da ničim ne ošteti svoje vojne kapacitete, potencijale, odbrambene potencijale pre svega", zaključio je Vučić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE