Obrenovac, 28.01.2020

SNAŽNO OHRABRENJE USRED SRPSKOG PARLAMENTA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.12.2018.
'U Sloveniji imate najvećeg prijatelja, mesto vam je u EU'

Foto:Tanjug/Sava Radovanović
Srbiji je mesto u Evropskoj uniji, a u Sloveniji će na tom putu imati prijatelja, rekao je predsednik Skupštine Slovenije Dejan Židan koji se juče sastao sa predsednicom srpskog parlamenta Majom Gojković.

On je dodao da je Slovenija jedna od onih zemalja u kojoj Srbija ima najvećeg prijatelja, navodeći da dve zemlje imaju identične interese kada je reč o EU budući da se radi o prostoru bez carina i da njene članice omogućavaju veću bezbednosti i sigurnost građanima.

Židan je na zajedničkoj konferenciji sa Majom Gojković posle potpisivanja Memoradnuma o saradnji rekao da ga raduje što je došlo vreme da se politički odnosi na taj način nadograde.

On je primetio da dve zemlje uspešno sarađuju u oblasti privrede i da rast od sedam odstro na godišnjem nivou pokazuje “da smo na pravom putu”, kao i da ima sve više investicija.

Navodeći da je veoma važna saradnja u oblasti kulture, on je iskreno zahvalio Beogradu, jer je u trenutku kada se obeležava stogodišnjica smrti značajnog slovenačkog književnika Ivana Cankara organizovao Dane slovenačkog filma.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković konstatovala je da su odnosi dve zemlje prijateljski, i to na istorijskom nivou od uspostavljanja i napomenula da nema otvorenih pitanja.

- Želim da zahvalim Sloveniji na iskrenoj i prijateljskoj podršci na putu ka punopravnom članstvu u EU. Razgovarali smo koliko je važno da kriterijumi EU budu jasno utvrđeni i da unapred znamo šta Srbija sve mora da ispuni, a imaćemo i tehničku podršku od kolega iz slovenačkog parlamenta na tom putu - rekla je Gojković.

Ona je navela da i dalje preko 50 odsto građana Srbije smatra da je EU jedan ispravan i važan spoljno-politički cilj Srbije.

Zahvalila je kolegi iz Slovenije što je prihvatio poziv da poseti Srbiju u kratkom roku i dodala da je Memorandumom koji je danas potpisan dat institucionalni okvir saradnje dva parlamenta.

Srbija će sa Slovenijom sarađivati, kako je rekla, ne samo u spoljnoj politici i po pitanju članstva u EU već i u drugim oblastima kao što su ekonomija, zaštita životne sredine, poljoprivreda, kultura…

Gojković je istakla da u Srbiji posluje i veliki broj slovenačkih kompanija koje zapošljavaju na desetina hiljada građana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE