Obrenovac, 16.01.2019

EU: Učešće Srbije na Samitu ključno, u BG stiže Mogerini


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.04.2018.
Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće u ponedeljak 16. aprila u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu i pripremama za samit EU Zapadni Balkan u Sofiji

Foto:Thinkstock
"Prisustvo Srbije je ključno za ovaj samit", kažu u Savetu EU.

Savet EU, odnosno 28 ministra spoljnih poslova zemalja članica EU, tokom sastanka će razmotriti stanje na Zapadnom Balkanu i nastaviti pripreme za samit EU - Zapadni Balkan, koji se 17. maja održava u Sofiji.

U Savetu je posebno naglašeno da je ”pristustvo Srbije ključno za ovaj dođaj”. Dodaje se da se samit u Sofiji možda neće direktno baviti dijalogom koji se vodi između Beograda i Prištine, ali da će insistiranje na dobrosusedskim odnosima i saradnji u regionu svakako dati ”direktnu podršku dijalogu”.

Na pitanje da li je lista učesnika samita u Sofiji potvrđena i da li u Briselu imaju potvrde bilo o dolasku ili bojkotu samita od strane Španije, Rumunije i Kipra, u Savetu kažu da su pozivnice poslate, da odgovori i dalje stižu i da se još ne zna konačan spisak učesnika.

”Važno je da na samitu u Sofiji učestvuju svih 28 zemalja članica, kao i svih 6 partnera sa Zapadnog Balkana. Suštinski je važno da postoji opšta saglasnost, ne samo zbog obaveza koje preuzimaju partneri sa zapadnog Balkana, već i zbog jedinstvene podrške svih 28 zemlja članica”, navode diplomatski izvori u Savetu.

U Briselu se naglašava da je samit u Sofiji ključan događaj, ne u smislu procesa proširenja, već kada govorimo o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbednosti, a što podrazumeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih pretnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

U Savetu kažu da su odnosi sa Zapadnim Balkanom prioritet, kako EU, tako i visoke predstavnice Federike Mogerini, koja će predsedavati sastankom šefova diplomatije evropske 28-rice 16. aprila u Luksemburgu

”Visoka predstavnica Federika Mogerini podržava svih šest partnera sa Zapadnog Balkana kako bi napredovali na putu ka EU. Ona će se već sledeće nedelje naći u poseti regionu i poručiti da želi napredak svih šest partnera na svim poljima njihovog puta ka EU”, napominju u Savetu.

Diplomatski izvori u Briselu kažu za Tanjug da će šefica EU diplomatije tokom svoje balkanske turneje posetiti Tiranu, Podgoricu, Beograd i Skoplje. U Beogradu bi trebalo da boravi 19. aprila.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE