Obrenovac, 21.05.2019

FUNKCIONERI, NAKIT I GOTOVINU NA SUNCE


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 14.07.2018.
Novine iz zakona o sprečavanju korupcije mnogima se NEĆE SVIDETI

Foto:SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Političari i javni funkcioneri moraće ubuduće da prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije ne samo svoju imovinu, prihode i gotovinu, već ako Agencija to zatraži i imovinu svojih roditelja, usvojitelja, dece i usvojenika. Ovo predivđa Novi nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji se dugo čekao, a od 12. jula se nalazi na sajtu Ministarstva pravde.

Značajna novina je da Agencija može da pokrene postupak ako sumnja na korupciju i na osnovu anonimne prijave, što do sada nije bio slučaj, a detaljnije je uređeno i njeno postupanje po pretpostavkama. Nacrtom je proširen i krug podataka koji će javni funckioneri morati da dostave kada prijavljuju imovinu, prenose Novosti.

Među obaveznim informacijama sada su i podaci o finansijskim istrumentima koje imaju u vlasništvu (akcije, obaveznice, depoziti), preduzetničkoj delatnosti ako se time bave pored vršenja javne funkcije, o gotovom novcu, zakupljenim sefovima i vrednim stvarima koje imaju, kao što su dragocenosti, nakit, i umetnička dela veće vrednosti.

Objavljena verzija rezultat je nedavno okonačane javne rasprave. Nacrt zakona poslat je na ekpertizu u Brisel, a posle unošenja eventualnih sugestija, biće prosleđen Vladi, pa poslanicimna.

Ako agencija posumnja...

Novo je, na primer, i ovlašćenje Agencije da ako posumnja u nepravilnosti u radu organa vlasti, može da podnese predlog za nadzor organu koji mu je nadređen. Ona može da kao oceni da u radu državnog organa postoje okolnosti koje mogu prouzrokovati korupciju, da izda preporuku sa merama za otklanjanje takvog stanja.

Detaljnije se uređuju i pojmovi organa javne vlasti, javnog funkcionera i funckije, a pooštrena su pravila kada su u pitanju duple funkcije. Proširene su nadležnosti agencije pa će ona imati ovlašćenja da daje mišljenja o proceni rizika od korupcije u nacrtima zakona. To znači da će nadležna ministarstva u postupku pripreme zakona iz oblasti posebno rizičnih za nastanak korupcije mroati da pribavlaju mišljenje Agencije.

Precizne su odredbe koje se odnose na postupak u kome se odlučuje o povredi zakona. Ovaj postupak se vodi u slučaju sumnje u postojanju sukoba interesa, nespojivosti javne sa drugim funkcijama i poslovima funckionera, povrede pravila koja se odnose na kumulaciju javnih funkcija i prijem poklona odnosno prijavljivanje imovine i prihoda.

Kaznene odredbe za neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka su zadržane, ali je proširen broj prekšaja za koji se mogu izreći. Produžen je rok za pokretanje i vođenje prekšajanih postupaka na dve godine od dana kada je prekšaj učinjen.

Agencija može pribavljati dodatke od banaka, finansijskih institucija i drugih pravnih lica samo uz saglasnost javnog funkcionera. To znači da bankarska tajna uprkos spekulacijama ostaje neprikosnovena.

Promenjeno ime

Zakon je izrađen radi usklađivanja pravnog okvira kojim se uređuje sprečavanje korupcije sa preporukama GREKO, ali zato što je aktueklni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije na snazi punu deceniju. Ime zakona je promenjeno jer osim što uređuje nadležnost i rad Agencije on sadrži određene odredbe vezane za sprečavanje sukoba interesa, kumulaciju javnih funckija prijavljavanje imovine i prihoda...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE