Obrenovac, 24.09.2020

MAKRON, ERDOGAN, MERKEL


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2018.
Sa kim će se sve sastati Vučić do kraja godine

Foto:Printscreen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je od početka ove godine veliki broj sastanaka na vrhu, sa liderima najuticajnijih zemalja, ali intenzitet njegovih spoljnopolitičkih aktivnosti, u istom formatu, i jednako značajnih, neće se smanjiti ni narednih nekoliko meseci, ako je suditi po njegovoj agendi, u koju je Tanjug imao uvid.

Već sledeće nedelje u zvaničnu posetu Srbiji dolazi Aleksander van der Belen, predsednik Austrije, predsedavajuće Evropskoj uniji, predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je da poseti Beograd u januaru iduće godine, a između te dve posete potvrđena su dva Vučićeva susreta sa šefom francuske države, Emanuelom Makronom - jedan u Parizu, a drugi, "kod kuće", u Beogradu.

Iz ugla interesa Srbije, teme razgovora predsednika Srbije sa međunarodnim zvaničnicima su, pre svega, ekonomska saradnja sa ciljem povećanja investicija, infrastrukturnog povezivanja i ekonomskog rasta zemlje, ali i mogućnosti za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Francuski predsednik Makron je pozvao Vučića da, kao predsednik zemlje saveznice u Prvom svetskom ratu, u Parizu učestvuje na svečanosti povodom stogodišnjice pobede. Dvojica predsednika su se prethodno sastala u Parizu 17. jula, kada je dogovorena i poseta predsednika Makrona Srbiji. To će se desiti početkom decembra, što će biti prva poseta jednog predsednika Francuske Srbiji posle 18 godina.

Kad je reč o dolasku austrijskog predsednika, biće to treći susret Vučića i Van der Belena u 2018. godini, što svedoči o intenzivnom političkom dijalogu Srbije i Austrije. Prema nezvaničnim informacijama Tanjuga, Srbiju bi vrlo brzo posle predsednika Austrije mogao da poseti i kancelar Sebastijan Kurc.

Vučić je primio i poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da prisustvuje svečanom otvaranju novog, trećeg aerodroma u Istanbulu, planiranog za kraj oktobra. Biće to peti ovogodišnji susret dvojice predsednika.

Posle Turske, Vučić će 2. novembra putovati u Bugarsku, na novi sastanak Kvadrilaterale, formata za saradnju Srbije, Bugarske, Rumunije i Grcke, čiji će domaćin biti premijer Bojko Borisov. Prilikom ovih sastanaka najviše pažnje se posvećuje infrastrukturnom povezivanju zemalja učesnica te regionalne incijative, a novost je da će se predsedniku Srbije i premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke, kao specijalni gost, pridružiti i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

U novembru Vučić će prisustvovati Kongresu evropskih narodnjačkih partija, u Helsinkiju, na koji je pozvan kao lider SNS, pridruženog člana evropskih narodnjačkih partija (EPP). Na tom skupu trebalo bi da budu i brojni evropski politički i državni lideri, poput nemačke kancelarke Angele Merkel, premijera Mađarske Viktora Orbana, predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, Donalda Tuska, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića...

Za kraj novembra je zakazana i zajednička sednica Vlada Srbije i Kipra, čiji je domaćin kiparski predsednik Anastasijadis, a srpsku delegaciju će predvoditi predsednik Vučić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE