Obrenovac, 24.09.2020

ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE U MISIJI POVLAČENJA PRIZNAVANJA NEZAVISNOSTI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.10.2018.
'Kosovo više nije ničije čedo, pozicija Srbije je sve jača'

Foto:Tanjug/Zoran Žestić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da ne zna da li je tačna informacija da su SAD prekinule kontakt sa ministrom odbrane Kosova i navodi da je o tome saznao iz medija, ali podseća da američka administracija ne gleda više na Kosovo kao na "svoje čedo" već pokušava da bude objektivna.

"Mislim da je to dobro. Generalno, kosovska spoljna i unutrasnja politika su u velikoj defanzivi. Oni više nisu čedo Zapada već problem. Oni su prepreka za mirno rešavanje na KiM", rekao je Dačić novinarima.

Kaže da je, s druge strane, pozicija Srbije sve jača.

"Ljudi imaju razumevanja za naše argumente. Nastavljamo politiku povlačenja priznanja (nezavisnosti Kosova)", rekao je Dačić.

Komentarišući protest u Vukovaru, da je očigledno da u Hrvatskoj postoji pritisak i velika ekspanzija desničarskih stranaka i dodao da se to prelama na srpsko-hrvatske odnose.

U Vukovaru je održan protest zbog neprocesuiranja ratnih zločina na kojem je zatraženo od predstavnika vlasti da uslove ulazak Srbije u EU, a Dačić primećuje i da se tamo istovremeno održava i promocija knjige o Maksu Luburiću (upravniku logora Jasenovac).

"Zamislite Nemačku u kojoj bi se odvijale promocije knjige o upravniku Aušvica ili nekih drugih logora ili u Austriji o Mauthauzenu. Očigledno je da postoji veliki pritisak i ekspanzija desničarskih stranaka u Hrvatskoj i naravno da se to uvek prelama na srpsko-hrvatske odnose. Time se nastavlja antisrpska histerija koja postoji", rekao je Dačić.

Dodao je da ne zna na koga se oni koji protestuju žale, navodeći da je Srbija sankcionisala svakoga i da će sankcionisati svakoga ko je počinio ratni zločin.

"Svi treba da budu svesni svojih zločina koji su počinili, a ne da relativizuju svoje zločine u Drugom svetskom ratu koji su stotinu, hiljadu puta veći nego sto je to bilo 90-tih godina. Ako je neko počinio ratni zločin treba da odgovara, nema nikakve sumnje", poručio je Dačić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE