Obrenovac, 06.06.2020

PROTESTI '1 OD 5 MILIONA' ŠIROM SRBIJE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.02.2019.
Šetalo se u više gradova

Foto:Marko Jovanović




U više gradova u Srbiji sinoć su održani protesti "Jedan od pet miliona". Uz različite transparente i zastave zahtevi se ponavljaju – ostavka vlasti, pristojna i slobodna Srbija, jednaki uslovi za sve i rešavanje lokalnih problema.

U Subotici organizatori su saopštili da je glavni cilj protesta uređeni pravni sistem i vladavina zakona u Srbiji, sa političarima koji će služiti javnom interesu.

Na petom protestu u Novom Sadu građanima ispred Srpskog narodnog pozorišta obratili su se profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Jelena Kleut, poljoprivrednik i aktivan učesnik svih građanskih protesta na ulicama od 1996. godine Slavko Vukov, penzioner Mile Delić, koji je široj javnosti postao poznat kada je Aleksandru Vučiću vratio 5.000 dinara koji su isplaćeni svim penzionerima i koji svakog meseca šalje pismo predsedniku i obaveštava ga koliko mu je nezakonito oduzeto od penzije.

Na protestu u Pančevu govorili su Edvard Jukić, književnik iz ovog grada, istoričar Čedomir Antić i pisac Marko Vidojković.

Uz pištaljke i parole "Sinoć sendviči i autobusi, večeras sloboda i osmesi", "Počelo je", "Demokratija da, diktatura ne", Šapčani su se u centru grada, sinoć okupili peti put kako bi izrazili nezadovoljstvo radom republičke vlasti.

U protestnoj šetnji u Valjevu mnogi su nosili zaštitne maske ukazujući na nerešen problem zagađenja vazduha. Pored ruinirane zgrade bivšeg Radio Valjeva, koji je u stečaju, organizatori protesta ukazali su na zloupotrebu njegove frekvencije u političke svrhe.

U Požarevcu učesnici protesta ponovo traže otkrivanje izvršilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića, otkrivanje nalogodavca za fizički napad na Borka Stefanović, profesionalno izveštavanje medija, pre svega RTS-a, ostavku predsednika Republike i stvaranje uslova za slobodne i fer izbore.

U Kruševcu su nezadovoljni zbog situacije sa grejanjem u gradu, traže da se spreči nasilje koje se na delu videlo kada su napadnuti fudbaleri FK "Napredak" i da lokalni mediji rade u interesu svih građana i izveste o protestima.

Čačanima su organizatori protesta poručili da je nakon smene aktuelne vlasti neophodna lustracija, u institucijama i politici. Ako do lustracije ne dođe i sistem ostane isti kao i do sada poručuju da mladi onda treba da se spakuju i odu iz ove države.

Na trgu Kralja Milana u Nišu izostalo je najavljeno obraćanje glumca Nikole Đuročka. Umesto toga, građani su čuli njegovo pismo podrške, a prisutnima se obratio bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Treći protest održan je u Leskovcu gde građani traže ostavku gradonačelnika Gorana Cvetanovića, oduzimanje Aleksandru Vučiću titule počasnog građanina, prestanak zapošljavanja nestručnih kadrova, hitnu smenu direktora bolnice i Doma zdravlja, Nebojše Dimitrijevića i Slaviše Božića i bojkot rada leskovačkog parlamenta od strane svih opozicionih odbornika.

Protesti su održani i u Vranju, Kraljevu, Užicu, Smederevu, Zaječaru i Požegi.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE