Obrenovac, 09.07.2020

NAJVAŽNIJE PORUKE PRVOG DANA MAKRONOVE POSETE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 16.07.2019.
Makron i Vučić o EU, reformama, Kosovu, saradnji...

Foto:Nikola Tomić
Srbija će ući u EU kada za to bude spremna, ali i kada EU bude spremna da Srbiju primi, saglasni su bili predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, na konferenciji posle sastanka u Beogradu.

Makron je ponovio da EU ne moe da se dalje širi dok se ne reformiše, dok Srbija paralelno mora sprovoditi reforme na putu evrointegracija.

"EU sa 28 članica već ne funkcioniše i ne može da se širi a da se ne reformiše", rekao je Makron na konferenciji za novinare.

Vučič je rekao da je 2025. kao godina prijema Srbije u EU, navedena u Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan, samo još jedan u nizu datuma koji su bili navodjeni pa se nisu ostvarili.

On je takodje naveo da su reforme u Srbiji i reforme EU paralelni procesi i da Srbija radi na pitanjima koje je Evropska komisija označila kao problematična, pre svega vladavina prava.

"Trudimo se da na objektivan način analiziramo izveštaj EK i pokušavamo sebe da menjamo u različitim oblastima. Saglasan sam kada govorite o problemu nezavisnosti pravosudja, ali taj problem je nastao 2009. posle pravosudne reforme koju je sprovela bivša vlast", kazao je predsednik Srbije.

Francuski predsednik je rekao i da veruje u Evropu koja "nije birokratski proces" i da za ulazak u EU nema definisanih datuma.

Govoreći o Kosovu, Vučić je rekao da "nije sanjar" pa da misli da će Makron promeniti stav po tom pitanju.

"Za Francusku je Kosovo nezavisno, za Srbiju nije. Moramo da razumemo da postoje zemlje koje drugačije misle. Makron je jedan od retkih lidera koji je hteo da nas čuje", rekao je Vučić.

On je dodao da je francuskog predsednika zamolio za pomoć u rešavanju kosovskog pitanja.

Makron je izjavio da se mora postići kompromis koji znači da "nijedna dijametralno suprotna pozicija ne opstane".

"Rešenje je u narodima i njihovim rukovodiocima. Nisam tu da dajem lekcije nego da pomognem", rekao je on.

U domenu ekonomije, kulture, nauke i drugih oblasti, na današnjem sastanku su potpisana 22 dokumenta o saradnji a Vučić je zahvalio francuskim kompanijama koje su investirale u Srbiju ili s njom saradjuju.

Vučić i Makron su potom otišli na Kalemegdan i otkrili obnovljeni spomenik zahvalnosti Francuskoj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE