Obrenovac, 14.07.2020

POTPREDSEDNIK INDIJE U BEOGRADU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 16.09.2018.
Potpredsednik Indije Venkaj Naidu izjavio je da Indija veruje da pitanje Kosova mora da bude rešeno mirno, kroz razgovore i dijalog

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll
Naidu je obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije rekao da su i Sbrija i Indija prošle kroz teške periode, ali su iz svih problema izašle snažnije.

"Naše dve zemlje su uvek podržavale jedna drugu. Srbija se i dalje suočava sa borbom za suverenitet i Indija ima čvrst stav o pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Indija veruje da pitanje Kosova mora da se reši mirnim putem, razgovorom i dijalogom", rekao je Naidu.

On je na početku govora poslanike pozdravio na srpskom i tokom govora ih je nazivao braćo i sestre.

Naidu je ocenio da odnosi Indije i Srbije imaju duboku tradiciju, da su duboko ukorenjeni u istoriji i da su obe zemlje posvećene razvoju demokratije.

On je rekao da su odnosi dve zemlje dobri i da su pojačani u poslednjih godinu dana.

"Interakcija između naroda Indije i Srbije dala je veliki doprinos njihovom intelektualnom i kulturnom kapitalu", rekao je Naidu.

On je rekao da mu je drago što Srbija deli stavove Indije da je neophodno reformisati Ujedinjene nacije, naročito Saveta bezbednosti i da su dve zemlje saglasne da je terorizam najveća pretnja miru i bezbednosti.

Naidu je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje 200 miliona dolara i da mora da bude mnogo viša, jer za to ima prostora, kao i da su potrebne mnogo veće investicije.

Potpredsednik Indije rekao je da je njegovo obraćanje u Skupštini Srbije veoma važno jer se obeležava Međunarodni dan demokratije.

On je rekao da je Dom Narodne skupštine Srbije veoma važno istorijsko zdanje i dodao da je tu održan prvi samit Pokreta nesvrstanih.

Naidu se osvrnuo i na lik predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i rekao da je njegovo ime bilo poznato u domovima širom Indije.

"Tito se 1954. obratio parlamentu Indije. Drago mi je što se dijalog nastavlja kroz parlamentarnu grupu prijateljstva sa Indijom", rekao je Naidu.

On je podsetio na reči indijskog premijera Džavaharlala Nehrua ;"izgradimo društva u kojima je sloboda snažna… jer nam sloboda omogućava da uspostavimo uspešna društva" i rekao da Indija želi "svet bez diskriminacije, svet poštovanja, tolerancije, gde se slavi različitost".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE