Obrenovac, 24.09.2020

'KAKO POSLOVNIK I RED NALAŽU...'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 16.10.2018.
Sednica odbora čim stigne inicijalni predlog amandmana

Foto:Thinkstock/Ilustracija
Čim bude stigao inicijalni predlog ustavnih amandmana, biće zakazana sednica Odbora za ustavna i zakonodavna pitanja, kaže za "Politiku" predsednik tog Odbora.

Đorđe Komlenski je u intervjuu za taj list rekao i da "kako poslovnik i red nalažu, svi članovi moći da kažu kakva javna slušanja da organizujemo, koga na njih da pozovemo, dakle odluku o tome će doneti odbor kad čujemo sva mišljenja članova".

"Politika"” ukazuje da je u nadležnosti tog odbora da sačini definitivan predlog ustavnih amandmana o kojima će se izjasniti Skupština Srbije.

Komlenski je rekao da još nema preciznu informaciju kada će narct amandmana na Ustav Srbije, koji je pripremilo Ministarstvo pravde, stići u parlament, jer to zavisi od predlagača, ali je dodao da čim stigne, odbor će postupiti u skladu sa poslovnikom.

Upitan koliko će trajati javna slušanja, on je rekao da je “nevažno da li će trajati dva, tri dana, ali zasigurno neće trajati unedogled”.

“Razumem potrebu svakoga da kaže šta misli, ali javna rasprava je već obavljena, svako je imao mogućnsot da iznese svoj stav, a ova naša slušanja će biti malo viši niro od tih raspava”, rekao je Komlenski.

Povodom zamerki na izbor Visokog saveta sudstva, on je rekao da je njegov stav da iz ingerencija skupštine ne treba da bude izbrisan prvi izbor sudija, zamenika tužilaca, predsednika Vrhovnog kasacionog suda i javnog tužioca.

Prema njegovim rečima, pošto nigde u svetu ne postoji metodologija po kojoj bi građani nesposredno birali sudije i tužioce, njima u ovakvim uslovima legalitet i legitimnost da sude u ime naroda može jedino da prenese parlament.

Na pitanje od preporukama Venecijanske komisije, Komlenski je rekao: “Svugde u Evropskoj unij se zna kako se biraju sudije, postoje različiti načini, a ja ne mislim da je preporuka Venecijanske komisije nešto što je dobro za Srbiju. Ne vidim da je u zemljama iz kojih su članovi komisije, koji su dolazili kod nas, usvojeno nešto slično što se nama predlaže. Ovakve promene su bile samo u Crnoj Gori, Mađarskoj...”

Na konstataciju da je to bio neki eksperimantalni predlog, on kaže: “Ne želim da budem u državi u kojoj se eksperimentiše. Mislim da Srbija nije ništa manje vredna od bilo koje evropske države i kad je u pitanju kvalitet pravosuđa, obrazovanje, kultura, stručnost. Moram da budem neskroman i da kažem da smo u mnogim stvarima ispred njih.”

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE